IZRAZITA LJEKOVITOST

Crni biber se vijekovima koristi u ishrani ljudi kao začin i zbog svojih ljekovitih svojstva.

Crnim biberom se kroz historiju najviše trgovalo na svjetskom tržištu začina i danas predstavlja jednu od najkomercijalnijih tropskih kultura, njime su se plaćali porezi, a zbog njega se i ratovalo, njegova vrijednost bila je veća od vrijednosti zlata.

Karakterističan miris i ukus biber potječe od jedinjenja piperina koji se nalazi u plodovima.

Iako u prirodi postoji preko 100 vrsta bibera najpoznatija podjela ovog začina na tržistu je na crni, bijeli, zeleni i crveni biber. Ova podjela je zasnovana na načinu pripreme ploda bibera, a ne na osnovu vrste biljke.

Crni biber je nezaobilazan u pripremi jela ali je posebno važno što se od davnina koristiti u tradicionalnoj medicini kao biljni lijek. Crni biber pokazuje antibakterijsko i blago antiinflamatorno dejstvo, podstiče kretanje hrane kroz digestivni trakt i olakšava varenje, podstiče metabolizam i eliminaciju viška tečnosti iz organizma.

Neka istraživanja pokazala su da biber sadrži fitohemikalije sa snažnim antioksidativnim delovanjem koja sprečavaju nastanak oštećenja uzrokovan dejstvom slobodnih radikala.

Crni biber je veoma dobar izbor vlakana, gvožđa, mangana, kalijuma i vitamina K. Ovaj začin povećava produkciju i lučenje hlorovodične kiseline u želucu, što poboljšava probavu i olakšava varenje hrane.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Food and Chemical Toxicology 2010. Godine utvrđeno je da piperin u crnom biberu poboljšava kognitivne funkcije, štiti od neurodegeneracije i smanjuje oštećenje pamćenja kod pacova sa Alchajmerovom bolešću.

Antiinflamatorno, antibakterijsko i ekspektorantno dejstvo crnog bibera mogu pomoći u liječenju respiratornih bolesti kao što su astma, otežano disanje, sinuzitis, nazalna kongestija, kašalj i prehlada. Piperin u crnom biberu takođe može onemogućiti razvoj bakterija koje uzrokuju respiratorne infekcije.

Izvor: Faktor