VJEROVALI ILI NE

Titula "Otrovna biljka 2023. godine" pripala je peršunu, popularnom začinu za koji većina vjerovatno i ne zna da krije mračnu tajnu.

Ovu nezahvalnu titulu peršunu je dodijelio njemački botanički vrt Wandsbek iz okoline Hamburga, koji već 19 godina bira otrovnu biljku godine kako bi upozorio na nepoznatu činjenicu o biljkama koje svakodnevno susrećemo.

Tako je otrovnom biljkom prošle godine proglašen krompir, pa je ovo već druga godina zaredom da je neka biljka koju često koristimo u prehrani ponijela ovaj naslov.
Ali bez brige, šanse da ćete se otrovati peršunom gotovo su nikakve.

Peršun je vrlo zdrav, bogat je vitaminom C, vitaminom K i željezom i ne morate se odreći tih blagodati koje nudi.

Naime, listovi peršuna sasvim su bezopasni i možete i dalje uživati u tabboulehu i nastaviti stavljati začin u sve vrste jela.

U čemu je onda stvar? Zašto je peršunu pripala ovo titula?

Zbog cvjetova. Peršun (Petroselinum crispum) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki.

U drugoj godini stabljika naraste do 70 centimetara visine i razvijaju se cvjetovi skupljeni u cvatove na vrhu stabljike.

Čašica svakog cvjetića skriva sjemenku, a iz sjemenki se dobija otrovno peršunovo ulje koje sadrži visoke koncentracije toksina apiola i miristicina.

Apiol i miristicin nalaze se u svim dijelovima biljke peršuna i i zapravo su oni odgovorni za prepoznatljivu aromu i okus začina.

Međutim, njihova koncentracija u lišću je oko deset hiljada puta manja nego u sjemenkama.

Apiol djeluje na glatke mišiće mokraćnog mjehura, crijeva i maternice, piše hamburg.de. Zbog toga se kroz historiju peršunovo ulje koristilo u svrhe abortusa, ali kako je teško dozirati prirodne pripravke, mnoge je žene peršunovo ulje stajalo života.

Nedavne su studije otkrile da je apiol kancerogen, ali samo u ogromnim količinama, tako da je konzumacija lišća i dalje više zdrava nego štetna za organizam.

No, ni lišće peršuna ne smije se jesti nakon što biljka procvjeta jer, čak i nakon što cvjetovi izblijede, sadržaj apiola u lišću i stabljici ostaje povećan.

Pa ako osjetite grčeve ili druge simptome trovanja nakon konzumacije peršunova lišća za koje ne znate odakle je ili nakon što ste slučajno pojeli sjemenke peršuna – odmah otiđite kod ljekara.

Izvor: Faktor/hamburg.de