RAĐENA ISTRAŽIVANJA

Ljudi su nekako skeptični prema ribi iz zamrzivača u supermarketu jer ne znaju koliko već dugo tamo stoji te se boje da u njoj nije ostalo ništa hranjivih tvari.

Možete odahnuti i bez grižnje savjesti posegnuti u zamrzivač za ribom jer je ona jednako kvalitetna kao i svježa, pokazalo je istraživanje.

Dok svježa riba može trajati samo dva ili tri dana nakon ulova, zamrznuta može stajati od četiri do šest mjeseci u zamrzivaču i još uvijek ima iste zdravstvene prednosti. Naučnici iz Norveške istražuju nove metode u načinu na koji se riba obrađuje, zamrzava i odmrzava kako bi pružili najbolji kvalitet ribe tokom cijele godine.

Ovaj novi napredak koristan je za potrošače koji žele kupiti više pristupačne smrznute ribe, a smanjiti rizik od parazita koji se mogu naći u sirovoj ribi. Važno je samo, složili su se, da se ispune tri temeljna uvjeta.

Prvo, riba se mora zamrznuti odmah nakon ulova. Nakon toga mora ostati smrznuta na stabilnoj i niskoj temperaturi cijelo vrijeme. Odmrzavanje se mora odvijati neposredno prije nego što se riba krene pripremati.

Kvalitet ribe koja je prolazila ove testove bila je dobra 10 dana nakon odmrzavanja. To znači da su bez bakterija, a tekstura i boja bile su vrhunske kvalitete kada je riba bila pravilno zamrznuta, piše Daily Mail.

Izvor: Daily Mail