TAJNE VELIKIH MAJSTORA

Kako biste bili sigurni da će korica biti hrskava i izbjegli bilo kakav nagovještaj vlažnosti, profesionalci otkrivaju svoje najbolje savjete za pripremu ukusne domaće pizze.

Od kupovine tijesta u omiljenoj lokalnoj pizzeriji do postavljanja peći na odgovarajuću temperaturu, ovo su trikovi profesionalaca za izvrsnu domaću pizzu.

Tijesto

Koju god vrstu da koristite, ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi do sat prije nego što ga razvučete u oblik, kako biste glutenu dali vremena da se opusti. Ako se tijesto ne rasteže, ostavite ga još 10 minuta, a zatim ponovite.

- Dobro opušteno tijesto lako će se razvući, što je ključno za pravljenje izvrsne pizze - rekao je pekar Martin Philip.

Umak

Marinara u staklenkama, pesto, crème fraîche, ricotta ili čak komadić maslinovog ulja može poslužiti kao umak, ali ipak je najbolje koristiti pasirani paradajz. Ako je paradajz sorte bez dodavanja soli, umiješajte kašiku soli. Zatim probajte paradajz, a ako vam se čini previše kiselim, dodajte kašiku šećera. Dodajte jednu kašiku sušenog origana i jednu kašiku bijelog luka u prahu. Koru namažite tankim slojem umaka, a ostatak ohladite ili zamrznite za buduće pizze.

Sir

Što se tiče sira, mozzarella je klasična. No, stručnjaci preporučuju verziju mozzarelle s niskim sadržajem vlage od punomasnog mlijeka, a ne djelimično obranog. Bolje se topi na temperaturama u kućnoj peći, a da ne potamni previše i ne postane žilavo. Ako se odlučite za svježu mozzarellu, pripazite da nije potpuno nova. Potrebno je ocijediti svu tekućinu, zamotati je u plastiku i ostaviti da odstoji u frižideru jedan dan ili više kako bi se mlijeko slilo u sir i spriječilo mokre pizze.

Dodajte ukusne nadjeve

Na većini pizza manje je više, a to se odnosi i na količinu i na raznolikost nadjeva.

- Odlična pizza temelji se na suzdržanosti i ravnoteži. Pomaže da kora ne bude vlažna ili gumasta - kaže Marko Bello.

Kad pizza izađe iz peći, uvijek možete dodati još nadjeva, posebno sve što ne želite kuhati, poput rikule ili tune. Budući da se većina pizza brzo peče, prethodno skuhajte sve što nije sigurno za jelo sirovo,  i sve što neće biti maksimalno ukusno nakon samo 10 do 15 minuta u peći, poput većine tvrdog povrća. Izdašno lisnato povrće, poput kelja i brokule, također je najbolje prethodno skuhati.

Pribor za izradu pizze

Ako nemate poseban pribor za pizzu, možete je peći na limu za pečenje. Pospite kukuruzno brašno na lim da se ne lijepi, razvucite tijesto, stavite ga na lim, nadjenite ga i stavite u prethodno zagrijanu peć. Kora vjerovatno neće biti jako hrskava u sredini, ali će pizza biti čvrsta. Prethodno zagrijana površina će učiniti dno hrskavim i potaknuti onu prekrasnu koricu oko rubova.

Peć

Kada je riječ o pečenju pizze u peći, jednom rječju, želite da plamti. Podignite temperaturu do 260 stepeni ako to vaš uređaj dopušta. U tako vrućoj peći vaša bi se pizza trebala ispeći za manje od 15 minuta. Što se tiče postavljanja rešetke, započnite sa srednjim položajem i pogledajte hoće li se vaša pizza brže peći na vrhu ili na dnu. Ako je neravno pečenje, pomaknite rešetku gore ili dolje i posmatrajte. Brzo ćete shvatiti termodinamiku svoje peći, piše Real Simple.

Izvor: Real Simple