Bolesti srca su pošast novog doba, a ishrana je jedan od najznačajnijih faktora koji mogu zaštititi srce ili doprinijeti njegovom oštećenju.

Nemasna mediteranska kuhinja, koja se bazira na maslinovom ulju i ribama bogatim omega-3 kiselinama, dobar su izbor.

Paradajz

Paradajz je najveći izvor likopena (snažnog antioksidansa) i bogat izvor kalija. Iako za konačnu potvrdu još nedostaju opsežnija istraživanja, nazire se da likopen djeluje preventivno na kardiovaskularne probleme.

Kafa

Prošlogodišnja studija kaže da, protivno uvriježenom mišljenju, kafa pomaže srcu, budući da je bogat izvor antioksidanata. Ipak, tu je potrebno dodatno istraživanje da bi se još istražili pozitivni efekti toga što kofein oslobađa slobodne radikale u tijelo.

Losos i krompir

Preporuka je da jedete ribu dva puta sedmično. Pogotovo ribe koje su bogate omega-3 kiselinama kao što je losos. Omega-3 smanjuje rizik od aritmija, oblaže krvne sudove, snižava holesterol i krvni pritisak. Što se tiče slatkog krompira, pun je antioksidanata, a i slatki i obični sadrže vlakna i kalij.

Orašasti plodovi

Nedavno istraživanje pokazalo je da zamjena crvenog mesa orašastim plodovima smanjuje rizik od srčanog udara za 17 posto.

Bobičasto voće

Bobičasti plodovi bogati su antioksidansom koji se zove polifenol, a koji smanjuje krvni pritisak i podstiče zdrav holesterol.

Maslinovo ulje

Prelazak s običnog ulja na maslinovo smanjuje nivo holesterola. Ali zdrave masnoće u maslinovom ulju i dalje su masnoće pa ih konzumirajte umjereno.