Jedete li puno mesa, masti, kolača i tjestenine, sasvim ste promašili zdravu prehranu. No i žene koje paze na unos zdravih namirnica znaju zaobići neke ključne. Pogledajte popis koji trebate imati na umu dok lutate između polica.

Bundavica
Žuto/narančasti plod pun je karotenoida kao što su alfa-karotene i beta-karoten. Za optimalno stanje zdravlja karotenoidi trebaju biti dio svačije prehrane, no za žene su posebno bitni. Naime, ishrana bogata karotenoidima povezana je s manjim rizik od raka dojke i jajnika.

Rajčice

Pigment koji se nalazi u rajčici, likopen, koristi svima, a ženama na specifični način. Studije su pokazale da likopen može spriječiti pojavu raka dojke. Uz to postoje brojni dokazi koji sugeriraju da ovaj snažan antioksidant može spriječiti rizik od srčanih bolesti - što je vodeći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a sve više i u onima koje to nisu, ali preuzimaju zapadnjački stil prehrane.

Sjemenke lana
Svježe samljevene sjemenke lana (sameljite ih u mlinci za kavu) odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje se povezuju sa smanjenim rizikom od raka dojke i srčanih bolesti. Protuupalna svojstva koje sjemenke posjeduju sprečavaju pojavu artritisa, olakšavaju probavu i sprečavaju pojavu sindroma iritabilnih crijeva, koji se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Losos

Ova riba nudi niz zdravstvenih koristi za zdravlje žena. Losos je bogat željezom, a mnoge žene pate od anemije. Sadrži i veliku količinu omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju raspoloženje, pa čak i olakšavaju depresiju.

Brusnice
Brojne studije su ukazale na snažnu vezu između konzumiranja brusnica i smanjenog rizika od raka dojke i srčanih bolesti. Međutim, posebno su popularne za prevenciju i liječenje infekcija urinarnog trakta, koje se osam puta češće javlju kod žena, nego kod muškaraca.

Špinat

Špinat je bogat raznim vitaminima i mineralima, no za žene je posebno zanimljiv jer sadrži dosta magnezija. Istraživanja su pokazala da je magnezij koristan u smanjenju fizičkih simptoma PMS-a.

Smokve
Smokve su odlična hrana jer sadrže mnoge minerale i vitamine, a posebno se ističe željezo i kalcij, kojih kod žena često zna manjkati.

Mlijeko
Mlijeko je odličan izvor kalcija, koji je izuzetno koristan za zdravlje žena. Na ovaj način ćete spriječiti pojavu osteoporoze, a studija je pokazala da prehrana bogata kalcijem i vitaminom D može olakšati, pa čak i spriječiti, simptome PMS-a. (Ako je moguće nabavite mlijeko iz organskog uzgoja.)
 
Orasi

Svi orašasti plodovi su dobri za zdravlje, ali orasi su posebno korisni ženama. Jedna studija je pokazala da orasi, koji su inače bogati omega-3 kiselinama, antioksidantima i fitosterolima, mogu smanjiti rizik od razvoja raka dojke, čuvati kosti i umanjiti bol kod artritisa i depresiju. Orasi sadrže i kalcij, magnezij te folnu kiselinu.