Uzgojeno iz ćelija

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) po prvi put odobrila je mesni proizvod uzgojen iz životinjskih ćelija za prehranu ljudi, objavila je FDA.

UPSIDE Foods, kompanija koja proizvodi ćelijsko uzgojenu piletinu prikupljanjem ćelija iz živih životinja i korištenjem ćelija za uzgoj mesa u spremnicima od nehrđajućeg čelika, moći će plasirati svoje proizvode na tržište nakon što ih pregleda Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA), stoji u saopćenju FDA, piše Reuters.

- Svijet doživljava prehrambenu revoluciju i FDA je predana podršci inovacija u opskrbi hranom - rekli su povjerenik FDA Robert M. Califf i Susan Mayne, direktorica Centra za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu pri FDA.

FDA je u dokumentima objavljenim u srijedu izjavila da je pregledala podatke kompaniji i da nema daljih pitanja o zaključku kompanije da je njen proizvod siguran za prehranu ljudi.

- Oduševljeni smo objavom FDA - rekao je David Kay, UPSIDE-ov direktor komunikacija, u e-poruci i dodao:

- Ovaj historijski korak otvara put našem putu do tržišta.

Pregled tehnički nije odobrenje i odnosi se samo na UPSIDE proizvode, iako je agencija spremna sarađivati s drugim kompanijama koje razvijaju hranu za uzgoj životinjskih ćelija, kazali su iz FDA.

USDA i FDA zajedno reguliraju meso uzgojeno u ćelijama prema sporazumu iz 2019. između dviju agencija.

USDA će nadzirati obradu i označavanje mesnih proizvoda uzgojenih u ćelijama.

Potražnja za alternativama uzgojenom mesu porasla je zajedno sa sviješću o visokim emisijama stakleničkih plinova uzgojem stoke.

Kultivirana piletina poslužena je sudionicima ovogodišnje klimatske konferencije COP27 u Egiptu.

Faktor/Reuters