Koliko puta ste besani dočekali jutro, iscrpljeni produžili na posao, a zatim imali poteškoća sa koncentracijom? Sve ovo može biti posledica nedovoljne “ishrane” mozga, a mi vam nudimo rešenje kojim ćete ispraviti ovaj problem.

Kofein će vas razbuditi

Nema te magije koja će vam povećati IQ ili vas učiniti pametnijim, ali neke supstance poput kofeina mogu vam dati energiju i pomoći vam da se koncentrišete.

Nalazi se u kafi, čokoladi, energetskim napicima i nekim lekovima. Efekti su, pak, kratkotrajni, a predoziranje kofeinom može izazvati pojavu anksioznosti i osećaja neprijatnosti u stomaku.

Šećer hrani mozak

Šećer je mozgu omiljeni izvor energije – međutim, ne onaj beli koji se nalazi u svakodnevnoj upotrebi, nego glukoza koju vaše telo sintetiše iz ugljenih hidrata.

Zato neki sladak napitak može na kratko da vam ojača memoriju, proces rasuđivanja i druge mentalne sposobnosti.

Preterivanje će vam, pak, smanjiti memoriju, a o suvišnim kilogramima da i ne govorimo.

Doručkom do boljeg rasuđivanja

Imate običaj da preskačete doručak? Neke studije su potvrdile da doručak može poboljšati kratkotrajnu memoriju i pažnju.

Studenti koji su jeli doručak ostvarivali su mnogo bolje rezultate od svojih kolega kojima je prvi obrok ručak.

Hrana koja mozgu najviše prija u jutarnjim časovima su žitarice od celog zrna, mlečni proizvodi i voće.

Samo nemojte da se prejedete, jer su istraživači takođe otkrili da visokokaloričan doručak smanjuje koncentraciju.

Riba je zakon!

Riba je bogat izvor proteina i omega 3 masnih kiselina koje su ključne u razvoju i funkcionisanju mozga.

Ove zdrave masnoće smanjuju rizike od demencije i moždanog udara, usporavaju propadanje nervnih ćelija i igraju značajnu ulogu u poboljšavanju memorije, naročito u starosti.

Za zdravo srce i mozak jedite dve porcije ribe nedeljno.

Orašasti plodovi i čokolada

Orasi i semenje su dobri izvori antioksidansa vitamina E koji sprečava smanjenje kognitivnih sposobnosti u toku starenja.

Crna čokolada takođe ima moćna antioksidansna svojstva, a sadrži i prirodne stimulanse poput kofeina koji pojačavaju koncentraciju.

Uživajte u tridesetak grama ovih poslastica dnevno kako biste osetili sve njihove blagodeti.

Avokado i integralne žitarice

Svaki organ u telu zavisi od krvotoka, naročito u srcu i mozgu. Ishrana bogata integralnim žitaricama i voćem poput avokada može smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja i regulisati “loši” holesterol.

Ovo smanjuje rizik od zakrčenja krvnih sudova i poboljšava krvotok, nudeći pritom i ukusan način da “razmrdate” nervne ćelije.

Integračne žitarice takođe sadrže dijetalna vlakna i vitamin E. Avokado sadrži “dobru” mononezasićenu mast koja doprinosi zdravom krvotoku.

Borovnice su superhrana!

Istraživanja na životinjama su pokazala da borovnice pomažu da se mozak zaštiti od oksidacionog stresa i mogu smanjiti efekte povezane sa starošću poput Alchajmerove bolesti ili demencije.

Zaključak studije ukazuje da ishrana obogaćena borovnicama značajno poboljšava mogućnost učenja i motoričke veštine.

Koristi zdrave ishrane

Možda zvuči otrcano, ali je svakako tačno da nedostatak osnovnih nutritijenata može smanjiti vašu sposobnost da se koncentrišete.

Prejedanje će učiniti da se osećate letargičnim, dok će nedostatak kalorija rezultirati odsutnošću zbog konstantne gladi.

Vitamini, minerali i suplementi

Police u marketima prepune su suplemenata sa nalepnicama koje ih predstavljaju kao izuzetne izvore zdravlja.

Iako mnoga istraživanja pokazuju da su vitamini B, C, E, beta karoten i magnetijum važni za mozak, suplementi su dobri izvori ovih nutritijenata samo kada u ishrani neke osobe nedostaje neki od njih.

Istraživači su vrlo oprezni sa iskazivanjem mišljenja o ženšenu, ginko bilobi, mineralnim i biljnim mešavinama i njihovom efektu na zdravlje.

Pripremite se za važan dan

Želite da poboljšate koncentraciju? Započnite dan obrokom od soka ceđenog voća, integralnom kiflom sa malo lososa i šoljicom kafe.

Kako bi imali što bolje obroke, stručnjaci savetuju i da se dobro naspavate, pijete dovoljno tečnosti, bavite se redovnom fizičkom aktivnošću i meditirate, kako biste pročistili misli i opustili se.