Neki stručnjaci tvrde kako nije važno koju vrstu orašastih plodova jedete no ipak postoje razlike u nutritivnoj vrijednosti i kalorijama koje kriju. Ne solite ih i dobit ćete najbolje od njih.

Jedete li orašaste plodove nekoliko puta tjedno imat ćete zdravije srce - tajna je u bogatstvu mononezasićenih i polinezasićenih masti. Orašaste plodove vrlo je jednostavno nositi sa sobom, ne hlape, ne mijenjaju okus i jeftini su u usporedbi s drugim izvorima proteina, piše Ordinacija.hr.

Neki stručnjaci tvrde kako nije važno koju vrstu ovih plodova jedete no ipak postoje razlike u nutritivnoj vrijednosti. Primjerice, 30 grama badema sadrži 163 kalorije i 14 grama masti, dok jednaka količina makademija oraha ima 204 kalorije i više od 21 grama masnoće. Većina orašastih plodova uklapa se negdje između ovih ekstrema, uz iznimku kestena, koji nisu niti kalorični niti masni. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koji još nalazimo i kod nekih vrsta riba poput lososa. Bademi su, pak, prvaci u kategoriji vitamina E i magnezija.

Indijski oraščići također obiluju magnezijem, dok se selen, koji štiti od raka prostate, nalazi u brazilskim oraščićima. Osim navedenih sastojaka, orašasti plodovi sadrže i vlakna, folate, bakar i arginin.

Jesti ih treba nezasoljene i pomalo jer su kalorični. I nemojte se ograničiti samo na cijele ili nasjeckane orašaste plodove. Primjerice, maslac pripravljen od orašastih plodova jednako je ukusan i hranjiv.