PREPORUKA NUTRICIONISTA

Držati se plana prehrane može biti izazovno, posebno ako ste neko ko je fokusiran na ono što smije jesti ili mora izbjegavati.

Svaka strategija mršanja možda ima svoje dobrobiti, ali najbolje je biti pripremljen i uvijek pri ruci imati namirnice koje nude vlakna, proteine, antioksidanse i vitamine.

Evo šta stručnjaci savjetuju, koje biste to namirnice trebali imati pri ruci, a da su zdrave i da od njih lako možete pripremiti obrok:

Bobičasto voće

Bobičasto voće, a posebno borovnice, najbolji su dodatak obrocima jer su prepune antioksidansa koji se zovu flavonoidi, a upravo njih naučnici povezuju s održavanjem kilograma.

Jedna studija pokazala je kako unos ovakvih namirnica može uveliko pomoći tokom dijete, ali i spriječiti pretilost.

- Borovnice su iznimno zdrave, zasitne i raznovrsno se mogu pripremati. Imaju malo kalorija i puno vlakana - navodi dr. Lisa Young, nutricionist.

Zobena kaša

Zobena kaša pomoći će da izgubite kilograme. Američki magazin za nutricionizam proveo je studiju u kojoj su ispitanici jeli zobenu kašu za doručak te su naknadno izjavili kako su bili dugo siti, manje gladni i imali manju želju za hranom, a i u idućem obroku unijeli su puno manje kalorija, za razliku od onih koji su jeli za doručak pahuljice. Stručnjaci vjeruju da upravo ta mogućnost da zaustavi glad, a radi sadržaja vlakana i to onih topivih koji vode do sporije probave, uspijeva utjecati na smanjenje apetita.

Orasi

- Oni su baš zasitna namirnica jer sadrže proteine, vlakna i zdrave masnoće. Uključivanjem takvih namirnica u prehranu sigurno pomažemo procesu mršanja - navodi nutricionistica Lauren Manaker, te dodaje kako su bogati omega 3 masnim kiselinama koje će poboljšati zdravlje srca, a posebno kada se koriste umjesto nezdravih masnoća.

Zamrznuto povrće

Zamrznuto povrće odlično je uvijek imati u kuhinji kako ne biste brinuli imate li šta zdravo dodati obroku. Ako ste zaposleni, nemate vremena za pripremu kompliciranih obroka s njima možete napraviti svašta.

Losos

Losos je masna riba krcata omega-3 masnim kiselinama koje predstavljaju glavni adut u borbi protiv krvožilnih bolesti.

Omega-3 nas štiti tako što smanjuje upale u tijelu te usporava brzinu nakupljanja plaka u krvnim žilama.

Osim što je bogat ovim masnim kiselinama, losos predstavlja jedan od boljih izvora proteina koji su bitni ako želite smršati, piše eatthis.com.

Izvor: Faktor/eatthis.com