PREHRANA I ZDRAVLJE

Ugljikohidrati poput riže i tjestenine važni su izvori nutrijenata bez obzira sadrže li cjelovite žitarice, navodi nutricionistica Natalie Rizzo.

Iako je tjestenina poznata po tome da će aktivnim pojedincima dati energiju kako bi izdržali sve napore, mnogi se pitaju, je li stvarno superiorna kada je u pitanju riža?

Tjestenina je poznata po tome da pomaže sportašima kod izdržljivosti upravo radi ugljikohidrata koje sadrži, piše bicycling.com.

Jedna porcija sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljikohidrata, a ona koja je od cjelovitih žitarica ima više vlakana i lakša je u za probavu od tjestenine koja to nije.

No bilo kakvu tjesteninu jeli i dalje sadrži oko osam grama proteina po porciji.

Tjestenina je tehnički više procesuirani proizvod od riže, koja je cjelovita žitarica.

Kada se govori o procesuiranoj hrani, mislimo na to kako su zaslađena pića i namirnice puni šećera koji imaju negativan utjecaj na zdravlje, pa mogu uzrokovati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost, kako stoji u rezultatima studije iz 2020. godine, objavljene u magazinu Nutrients.

No procesuirana tjestenina ne razlikuje se od hljeba i može biti zdrava.

Hljeb isto ima dodanih šećera i raznih dodatak. Tjestenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B, navodi Rizzo.

Tjestenina može biti nešto lakša za pripremu od riže, osim ako ne koristite onu instant rižu - a ako ste sportista, svi znamo koliko je vrijeme važno.

Proteklih godina proizvođači su počeli tjesteninu pripremati i od drugih namirnica, pa postoji ona od leće, slanutka i graška.

Upravo takve tjestenine sadrže više nutrijenata, proteina i vlakana, ali manje ugljikohidrata.

Iz nepoznatih razloga Rizzu, ljudi češće posežu za rižom jer žele nešto zdraviji obrok, a ona kaže da ne zna od kud stigma da je riža zdravija od tjestenine.

- Riža se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijom - navodi.

Jedan manja porcija riže sadrži oko 250 kalorija i oko 53 grama ugljikohidrata i tu se primjećuje razlika.

Upoređena s tjesteninom, riža - smeđa ili bijela - sadrži manje proteina i vlakana.

Proteina ima dva grama, tjestenina osam. U njoj se nalazi jedan gram vlakana, a u tjestenini dva i po.

Riža sadrži vitamine i minerale koje tjestenina nema, a tu su folna kiselina, željezo, cink, ali radi se o malim količinama. Za one koji izbjegavaju gluten u prehrani, riža je dobar odabir.

Crna riža, koja je poznata još pod nazivima divlja i zabranjena riža, zapravo bi redovno trebala biti dio vaše prehrane. Naime, ova riža ima puno više zdravstvenih prednosti nego bijela i smeđa riža.

Kao i druge vrste riža, već se hiljadama godina konzumira u Aziji, a smatra se da su je stoljećima smjele koristiti tek kineske kraljevske porodice.

Bogata je snažnim antioksidansima, dijetalnim vlaknima, a poznata je i po svojim protivupalnim svojstvima.

Navodi se kako pomaže u borbi protiv dijabetesa, raka, bolesti povezanih s krvožilnim sistemom, a dobar je izbor i ako želite smršati.

U 50 grama, odnosno jednom serviranju, ima 160 kalorija, a u njima se nalazi gram i po masti, 34 grama ugljikohidrata, pet grama bjelančevina i četiri posto dnevnog preporučenog unosa željeza.

Izvor: Faktor/bicycling.com