VAŽNI SAVJETI

Meso u trgovine stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, posebno ako je mljeveno.

Najbolje bi bilo kupiti domaće meso ili kupovati proizvode iz regiona koji su prešli kraći put do trgovine, ali pored podataka na ambalaži treba obratiti pažnju i na izgled mesa.

Iako mnogi ljudi misle da je nezdravo, mast daje mesu mnogo ukusa.

Elizabet Roesike iz poljoprivrednog centra u Njemačkoj smatra da kvalitetno meso treba da ima malo intramuskularne masti, a to se vidi po bijelim prugama koje podsjećaju na žile kojima je meso išarano.

Osim toga, ako se kupuje upakovano meso, u njemu ne smije biti vode. Dobro ga pogledajte prije nego što ga stavite u korpu, ne treba vam više od pet sekundi.

"Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", rekla je.

Idealna boja zavisi od vrste mesa. Teletina treba da bude svijetla, ali ne bijela. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne previše tamna. Svinjetina je idealno blijedo ružičasta. Treba izbjegavati sve sivkaste nijanse mesa.

Postoji još jedan način da lako provjerite da li je upakovano meso još svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u prvobitno stanje i ne smije ostati udubljenje, a površina mesa mora da blista.