Pravilnim korištenjem čuvate zdravlje

Nisu sva ulja jednaka, zbog toga je važno znati neke stvari o ovoj namirnici.

Prije svega, kako pravilno odabrati ulje za kuhanje?

Neki će izbjegavati korištenje ulja za kuhanje kako bi u organizam unijeli što manje masnoća, ali ako prilikom kuhanja koristite zdrava ulja, naravno u umjerenim količinama, ona čak i mogu doprinijeti zdravlju.

Prije svega morate znati kakvo je vaše zdravlje i koje su preporuke vašeg ljekara - koje masnoće trebate unositi.

Isto tako valja znati da se svako ulje razlikuje, pa neka mogu biti bolja za prženje, druga za salate...

Uvijek prilikom korištenja ulja imajte na umu da ono može na jakoj vatri i gorjeti tj. ispuštati opasne pare i slobodne radikale.

Kada se to dogodi, svi antioksidansi i zdrave masnoće će nestati s dimom.

Ulje će također proizvesti i slobodne radikale koji mogu biti štetni i uzrokovati zdravstvene probleme.

Do koje temperature se ulje smije zagrijavati, ovisi o vrsti.

Koje su vrste ulja:

Kanola ulje: ovo se ulje često koristi i nastaje od prešanja bilja, a neutralan okus neće smetati vašim jelima i zbog visoke tačke dimljenja i tolerancije na toplinu, kanola ulje je najprikladnije za prženje i pečenje. Koristi se i za pripremu margarina. Iako nema jednake količine omega-3 masnih kiselina kao maslinovo ulje, i dalje ima najmanje količine zasićenih masnoća što znači da nije tako loše za zdravlje srca. Sadrži i alfa linolnu kiselinu koje tijelo pretvara u esencijalne masne kiseline. Dobar je dodatak vegetarijanskim jelima.

Maslinovo ulje: dokazano je da maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidativnim svojstvima čuva naše ćelije i pomaže u borbi protiv starenja. Sastojci masline imaju i protivupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka. U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i pomažu pri snižavanju visokog krvnog pritiska.

Najbolje ga je koristiti za kuhanje na niskim temperaturama, a izbjegavati tehnike koje zahtijevaju visoke temperature jer tako postaje nestabilno i korisni sastojci se mogu uništiti.

Kokosovo ulje: vrlo je ukusno. No, osobe koje imaju visok krvni pritisak bi trebale pripaziti jer sadrži dosta zasićenih masnoća. Pametno je koristiti ga u malim količinama za pripremu kolača, deserta ili napitaka, a kako ne podnosi dobro visoke temperature, bolje je koristiti kanolino ulje.

Biljno ulje: zbog neutralnog okusa omiljen je u kuhinjama, a njegova nutritivna vrijednost ovisi o tome s čime se miješa. To često uključuje soju, palmino ulje, suncokretovo ili kanolino. Dobro podnosi visoke temperature.

Ulje avokada: ovo ulje ima slatkastu aromu i može se reći da je zdravo. Sadrži dosta monozasićenih kiselina koje će pomoći pri smanjenu upalih procesa, a dobro podnosi visoke temperature, pa je pogodno za prženje.

Suncokretovo ulje: pravi se od sjemenki suncokreta i sadrži omega 6 masne kiseline, dobro je za zdravlje srca i može smanjiti upalne procese. Većinom se radi o monozasićenim masnoćama, a dobro podnosi visoke temperature, pa je isto pogodno za prženje.

Ulje kikirikija: od konvencionalnih ulja razlikuje se jer ima znatno veći udio oleinske kiseline, a postoji nekoliko različitih vrsti ovog ulja. Razlikuju se po okusu - neka su jaka, neka blagog okusa. Dobro podnosi visoke temperature, pa je odlično za prženje i pečenje.

Bademovo ulje: ako tražite ulje s okusom orašastih plodova kako bi obogatili okus jela, onda posegnite za bademovim uljem. Sadrži malo zasićenih masnoća.
Nedavna istraživanja pokazuju kako može čak i pomoći kod snižavanja krvnog pritiska, piše webmd.com.

Izvor: Faktor/webmd.com