ZDRAVLJE ULAZI NA USTA

Većina nas ne razmišlja o zdravlju i pravilnoj prehrani sve dok ne počnemo osjećati prve tegobe koji su posljedica nezdravog načina života.

Postoji stara izreka koja glasi: "Zdravlje se čuva kad ga imaš", a sa njom su saglasni i stručnjaci.

S godinama se dešavaju promjene u tijelu koje zahtijevaju reviziju mnogih navika, uključujući i prehranu. Stručnjaci kažu da se naše tijelo, kada napunimo 30 godina, mijenja i da bi u skladu s tim trebalo promijeniti i jelovnik.

Prema istraživanjima ljekara i nutricionista, ovu hranu bi trebalo izbegavati kada napunite 30 godina:

Voćni jogurt

Odlučili ste smanjiti unos slatkog? Mnogi izvori šećera kriju se u manje očiglednim namirnicama, poput hljeba, kečapa i voćnog jogurta. Da li ste znali da čaša voćnog jogurta sadrži više od 40 grama šećera?

Stručnjaci tvrde da žene ne bi trebalo unositi više od 25 grama šećera, a muškarci ne više od 38, a samo jedna čaša voćnog jogurta premašuje dnevnu dozu za oba pola.

Umjesto voćnog jogurta izaberite grčki jogurt i pomiješajte ga sa svježim bobičastim voćem.

Bijeli hljeb i peciva

Tijelo rafinirane ugljikohidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu. Glukoza je hranjiva supstanca koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora.

S druge strane, integralne žitarice pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim, što doprinosi očuvanju tjelesne težine i mršanju.

Margarin

Margarin je pun transmasti, koje se povezuju sa srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja jer kožu čine osjetljivijom na ultraljubičasto zračenje.

Konzervirana hrana

Iako je jednostavna za upotrebu, tokom prerade koristi se puno štetnih aditiva, soli ili šećera. Dugotrajna upotreba konzervirane hrane nije samo vrlo štetna za zdravlje, već i ubrzava degeneraciju i starenje svih tkiva.

Izvor: Faktor