Zdrava poslastica

Budući da smo u periodu godine kada ne možemo da kupimo svježe šljive, mnogi se odlučuju da jedu one sušene koje su ukusna i zdrava poslastica.

Pune hranljivih sastojaka koje štite kosti i poboljšavaju cjelokupno zdravlje, šljive su možda jedna od najvažnijih namirnica za zdravo starenje.

Suhe šljive nisu manje zdrave od svježih šljiva i istovremeno su dostupne tokom čitave godine, a ovo su samo neke od blagodeti koje ova voćka nudi.

Popravljaju raspoloženje

Poznato je da zimi nivo anksioznosti raste. Za stabilnost nervnog sistema potrebni su vitamini grupe B koji su sadržani u šljivama. Uzgred, u stara vremena suve šljive su se smatrale vrlo efikasnim lijekom protiv stresa i depresije.

Rješavaju problem sa probavom

Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri, omekšavaju stolicu. Regulisanjem probave preventivno se djeluje na zdravlje debelog crijeva, dok pektin koji se nalazi u ovom suhom voću snižava i holesterol u krvi.

Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za liječenje raznih tegoba.

Smanjuju holesterol

Sigurni smo da većina ljudi zna koliko su vlakna važna kada je u pitanju održavanje zdravog nivoa holesterola jer upijaju višak žuči koji se luči iz jetre. Jetra koristi holesterol da bi proizvela više žuči, a kad vlakna upiju žuč, automatski se snižava i holesterol.

Za jačanje imuniteta

U suvim šljivama ima veliki broj slobodnih radikala koji se bore sa bakterijama. Ti radikali zapravo jačaju imuni sistem i bore se protiv virusa. Da bi ojačali imuni sistem, stručnjaci preporučuju da je poželjno jesti dvije do tri suhe šljive dnevno.