SPREMNE ZA PAR MINUTA

Omiljena gricalica u kinu ili dok gledate film kod kuće su kokice. Poznate su kao niskokalorične gricalice koje su odlične za "čuvanje linije".

Kokice jedino što čini kaloričnim jesu začini koje koristite, količina koju pojedete, a ono sa čim zaista možete pogriješiti jeste da jedete kokice iz mikrovalne peći, odnosno da jedete gotove.

Važno je da dok ih pripremate izbjegavate pretjerano stavljanje ulja.

Činjenice o kokicama

U 100 grama kokica ima 374 kalorija, a kokice su zapravo zrna kukuruza koji je "eksplodirao" i riječ je o cjelovitoj žitarici koje smanjuju rizik od razvoja hroničnih bolesti.

Istraživanja su pokazala da imaju više antioksidansa od voća i povrća, što znači da su veoma učinkoviti u zaštiti od različitih bolesti.

Imaju veliki udio različitih vitamina, poput vitamina B, A, E, K,a bogat su izvor folata, riboflavina, niacina, tiamina, željeza, kalija, cinka.

Koliko su kalorične zavisi od ulja ili putera i količini sa kojom ih pripremate.

Najmanje kalorija, a samim tim su i najzdravije kada ih pripremate sa malo soli.

Pripremite zdrave kokice

Potrebni su vam kukuruz, so, ulje po izboru.

Kupite neobrađena zrna kukuruza koje možete pronaći u bilo kojoj trgovini. Ako imate aparat za kokice, nije vam potrebno ulje jer kokice neće zagorjeti, a potrebno je samo zrna kukuruza staviti u aparat. Ako nemate aparat, na isti način ih možete pripremiti i u poklopljenoj šerpi, no u tom slučaju neprestano trebate lonac protresati kako se ne bi zalijepile za dno ili zagorjele.

Isto tako možete ih pripremati isa malo ulja a odaberite neko koje ima manje kalorija. Posolite tek toliko da kokice ne bi bile neukusne.