DA VAM POMOGNEMO

Ko god je pripremao kolače zna koliko pažnje treba posvetiti svakom detalju, jer sve u jednom trenutku može krenuti u pogrešnom smjeru.

Ali niste sami, i najboljim kuharima često se potkrade greška kod pripreme poslastica.

Evo nekoliko savjete bivše advokatice, a danas poznate kuharice Vallery Lomas.

Pročitajte cijeli recept

Zvuči jednostavno, ali može biti pravi izazov. Možda ste do danas stavljali sastojke po vlastitom nahođenju, ali i shvatili da to nije dobar način pripreme kolača.

- Ako ste tek počeli pripremati kolače, nemojte koristiti zamjene za sastojke jer vjerovatno ne znate čime šta možete zamijeniti. Kada kuhate varivo, možete se poigrati, ali kada pečete kolače morate pratiti recept kako biste na kraju imali dobre rezultate - pojasnila je Lomas.

To bi značilo da ako u receptu stoji prašak za pecivo, soda bikarbona nije dobra zamjena. Upravo je iz tog razloga pametno pratiti recept i pobrinuti se da sve namirnice imate pri ruci kada započnete s pripremom.

Ne želite da vam se dogodi da pripremate kolač koji zahtijeva jaja, a vi u tom trenu shvatite da jaja nemate.

Čitanje recepta će vam pomoći da izgradite samopouzdanje u kuhinji jer ćete uskoro znati šta možete očekivati kada vidite novi recept.

Vagajte sastojke

Možda još nemate vagu za namirnice jer mislite da su jako skupe, ali danas ih možete nabaviti po pristupačnim cijenama, a nakon što pomoću nje pripremite prvi kolač, bit će vam jasno zašto je toliko potrebna.

Korištenje vage umjesto posuda s mjerama puno je lakše i preciznije. Dodatni je bonus da ćete imati puno manje stvari za pranje.

- Vaga je puno bolja opcija jer možete izvagati sastojke na jednom mjestu i u istoj posudi napraviti tijesto, a to znači puno manje posla - ističe Lomas.

Neka sastojci budu sobne temperature

Osim ako recept ne zahtijeva hladne namirnice, sve što je potrebno za pripremu kolača izvadite iz frižidera 30 minuta prije korištenja. Mnogi čine ovu grešku, a često s maslacem koji se dodaje u tijesto kada je sobne temperature. Ako ga dodate direktno iz frižidera, tekstura kolača neće biti jednaka, a može se dogoditi i da sve morate baciti i krenuti iz početka.

Prije pripreme organizirajte sve namirnice

Priprema kolača je puno jednostavnija ako ostavite dovoljno vremena za pripremu svih namirnica. Može vam pomoći i ako ih složite prema redoslijedu korištenja kako bi vam bili pri ruci kada počnete pripremu. Cilj je da uživate u pripremi kolača, a ako planirate unaprijed to se može i ostvariti.

Nemojte pretjerano miješati

Ako koristite mikser, sigurno ste jednom pretjerali, pa nastavili miješati smjesu koja je već spremna za pečenje.

- Kod pripreme potrebno je paziti na korištenje miksera jer ako pretjerate možete potpuno promijeniti teksturu tijesta, a kolač može biti i suh - dodaje Lomas.

Vrlo je lako prijeći ovu granicu, a pomoći sebi možete tako da kada vidite da je proces pri kraju, isključite mikser i uzmete drvenu kašiku te njom dovršite posao. Tako ćete imati puno veću kontrolu nad onim što radite.

Termometar za rernu

Često, a posebno na starim šporetima, temperatura se ne mora poklapati s onom koju ste namjestili. Dobro je stoga imati termometar putem kojeg ćete lakše kontrolirati temperaturu. Ako pečete pile, par stepeni razlike neće puno značiti, ali kod pripreme kolača tačna temperatura je jako važna.

Kvalitetna oprema

Uložite u kvalitetne posude i alate za pripremu kolača jer će se isplatiti. Nabavite posude na koje se hrana ne lijepi, ali i papir za pečenje ili kvalitetnu vagu.

Praksa je važna

Najvažniji savjet trebao bi biti da stalna vježba čini majstora. Ako mislite da su neki jednostavno dobri u pripremi kolača, to nije istina jer svi mogu naučiti pripremati dobre deserte. Važno je imati volju i ne odustajati.