IZVOR VITAMINA

Možda je sitna, ali nemojte da vas njena veličina zavara. Leća je prepuna hranjivih tvari, od vlakana pogodnih za zdravlje crijeva do cinka koji jača imunitet.

Osim toga, pristupačna je i brzo se kuha, što dodatno pridonosi njenoj privlačnosti. Leća su jestive sjemenke biljke leće koja je porijeklom iz Azije i Sjeverne Amerike, navodi škola javnog zdravlja Harvard T.H. Chan. Dio je porodice Fabaceae, koja uključuje druge mahunarke poput zelenog graška i graha.

Postoji mnogo vrsta leće, uključujući smeđu, zelenu, crvenu i žutu. Tačan nutritivni sastav varira od vrste do vrste, ali sve imaju slične i impresivne zdravstvene prednosti. Najvažnije je da je leća izvrstan izvor biljnih proteina. To je važno za sve koji slijede biljnu, vegetarijansku ili vegansku prehranu, budući da takvi stilovi obično sadrže manje proteina.

- Proteini imaju važnu ulogu u popravljanju mišića i razvoju kostiju te daju podršku imunološkom sistemu - ističe dijetetičarka Erica Ingraham.

Također, proteini povećavaju sitost nakon obroka, što leću čini zadovoljavajućom i zasitnom hranom. Osim toga, leća je izvrstan izvor vlakana. Ima ih više od graha, piše International Journal of Food Science and Technology. Leća sadrži i topiva i netopiva vlakna pa je nevjerojatno zdrava za probavu.

Uz to, u leći se nalaze polifenoli koji smanjuju upalu i oksidativni stres neutralizirajući slobodne radikale. To štiti stanice od oštećenja, potencijalno smanjujući rizik od hroničnih stanja kao što su bolesti srca ili rak. Jestive sjemenke su također prepune mikronutrijenata poput vitamina A, vitamina K, folata, željeza i cinka, prema časopisu Nutrients.

Kako pripremiti leću?

Leća se lako priprema. Može biti dio raznih jela, uključujući supe, variva, curry i umake poput humusa. Leća je također iznimna zamjena za meso, zahvaljujući bogatom sadržaju proteina i mesnatoj teksturi.