KORISNO JE ZNATI

Korištenje zamrzivača odličan je način da imate uvijek spremne namirnice koje u tom trenutku ne možete kupiti svježe. Brojne su namirnice koje se mogu i nekoliko mjeseci čuvati u zamrzivaču, puno duže nego u frižideru.

Profesionalni kuhari se ustvari često oslanjaju na namirnice koje imaju u zamrzivaču, a otkrivaju i o kojim se to namirnicama radi i zašto ih je važno tako čuvati.

Puretina
Nikada nije loša ideja da zamrznete komade piletine koja se može u zamrzivaču čuvati i do četiri mjeseca.

- Ono čega najviše ima u mom zamrzivaču je piletina bez kosti i kože - kaže šef Shelly Robinson te dodaje kako je piletina dobar izvor proteina i može se koristiti u raznim jelima. Isto tako, piletina se puno brže odmrzava od ostalog mesa.

Banane
Banane vrlo brzo sazrijevaju, a kada se to dogodi imate samo dvije opcije - ili ih pojedite odmah ili ih zamrznite.

- Kada posmeđe, vi ih narežite na kolutiće i stavite u zamrzivač. Ono što ćete onda imati je ukusan sastojak pri ruci kada treba pripremiti zdravi napitak od voća, ali ih možete koristiti i za pripremu raznih jela – navodi šefica kuhinje Jessica Randhawa.

Maslac
- Zamrzavam maslac u komadu jer ga jako puno koristim, a ovo je idealan način da osigurate da ga uvijek imate - dodaje.

Kaže i kako maslac može u zamrzivaču stajati i do četiri mjeseca.

Hljeb
Iako je svježi hljeb najbolji, ako ga ne iskoristite isti dan, možete ga zamrznuti na šest mjeseci.

- Nakon što ga narežem, zamotam ga u papir u kojem sam ga kupila, pa stavim u plastičnu vrećicu, dobro zatvorim i ostavim u zamrzivač - kaže šef Bruce Hill.

Osim što će se brzo odmrznuti i biti spreman za korištenje, možete od njega napraviti prezle.

Smrznute borovnice
Nije svako voće za zamrzivač, ali borovnice svakako jesu - navodi Shockey te dodaje kako će često kvalitet biti još bolji jer se zamrzavaju čim se uberu.

Začini
Svježi začini mogu stajati u zamrzivaču i do godinu, a da se ne pokvare.

To znači da ako ste ubrali previše bosiljka ili perišuna, uvijek ga možete pohraniti u zamrzivaču i koristiti usred zime.

Mitch Prensky, šef kuhinje, kaže kako ih on nareže i pohrani u posudu za led, a kad mu zatreba samo izvadi kockicu te doda jelu. Važno je dodati da će njihov kvalitet i aroma biti jednaka svježem bilju.

Grašak
- Odlična namirnica za čuvanje u zamrzivaču, posebno jer je često koristimo i možemo dodati raznim jelima, a tokom jeseni i zime nam baš nisu dostupne slične svježe namirnice - navodi Claudia Sidoti, šefica kuhinje.

Supa
Domaća supa uvijek je jako ukusna i može se koristiti kao temeljac za mnoga jela, a u frižideru može stajati i do šest mjeseci.

Šefica Step Yong kaže kako je pileći temeljac najbolje pripremati jer se može koristiti kao supa, ali i kao dodatak raznim jelima.

Isto tako ga možete staviti u posudu za led, pa uzimati količine koje su vam potrebne.