Mmmm...

Jesen je vrijeme kada češće ostajemo kući i uživamo u toplim, ukusnim i zanimljivim slasticama. A ima li išta bolje nego isprazniti police u špajzu, na kojem stoje orasi, lješnjaci, bademi...?

U nastavku vam donosimo recept koji je jednostavan za napraviti, sastojke sigurno imate kod kuće - a recept je provjeren pa nećete sačekati ni da se ohladi!

Prvo pripremite oko 400 grama kandiranog voća - to mogu biti smokve, suho grožđe. brusnice... te oko 100 grama oraha, lješnjaka, badema...

Uključite rernu na 180 stepeni. Kalup za kuglof namažite maslacem ili uljem i pospite brašnom. Višak brašna istresite, piše Šerpica.net.

Kolač možete pipremiti u manjoj tepsiji. Dimenzija nije mnogo bitna, od toga vam zavisi visina kolača. Zatim umutite pet jaja, 180 grama šećera, jedan vanilin šećer, 80 ml. rastopljenog maslaca ili margrarina te 250 grama brašna te jednu kesicu praška za pecivo.

U smjesu ulijte orašaste plodove i kandirano voće. Istresite u kalup, poravnajte i pecite oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom da vidite da li je pečeno.