STRUČNJACI TVRDE

Paprika je jedno od najsvestranijih povrća, a može se koristiti u gotovo svakom jelu. Od svježe u salati do pečene i punjene u glavnim jelima, paprika je odličan izbor zdravog povrća.

Osim što je iznimno ukusna, paprika ima brojne pozitivne prednosti za zdravlje, a portal Real Simple otkriva koje.

Zdravlje srca i probave

Sve paprike pružaju vlakna, nešto željeza i folata koji podržavaju zdrava crijeva, kardiovaskularnog sistema i pravilnu prirodnu detoksikaciju, bez obzira jedete li žute, zelene ili crvene paprike.

Bogata kalijem

Paprike su, bez obzira na boju, izvrstan izvor kalija i vitamina A. Kalij pomaže u održavanju zdravlja srca snižavanjem krvnog pritiska te se bori protiv nadutosti trbuha tako što smanjuje zadržavanje vode.

Bolji vid

Ovo zdravo povrće sadrži vitamin A, koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i radi na sprečavanju makularne degeneracije.

Bogata antioksidansima

Crvena paprika također je bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema. Žuta i narančasta paprika sadrži beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalij.

Zdravlje kože

Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, poznatih kao "vranina stopala", odnosno "linije osmijeha".