Tajna poznata samo pravim majstorima

Malo ko zna da zaprška zapravo treba da se kuha najmanje 20 minuta i koja je prava razmjera brašna i masnoće.

Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću mjeru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer doprinose da budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani.

Razlog za izbjegavanje zaprške leži u njihovoj štetnosti za starije osobe, ali se ta štetnost može izbjeći umjerenom upotrebom brašna i masnoće.

Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bijele čorbe ili umake koji zahtijevaju svjetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili mast. Zaprška se u jelo obično stavlja kao posljednji dodatak; nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.

Kako se sprema zaprška:
Zagrijati u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodati odmjerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se pjeni. Za bijelu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi zaprška ostala bijela. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi napravile grudve, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano miješanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razrjeđuje do željene gustine. Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže miješati.

Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osjećao miris sirovog brašna.

Količina zaprške zavisi od vrste jela:

– u bijele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti svjetlu zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna

– u čorbe od povrća ili mesa – 40 grama masnoće i 40 grama brašna

– u rjeđe čorbe od povrća ili ribe – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.

– u svjetli umak na 5 dl tečnosti – 40 grama masnoće i 40 grama brašna.

– u običan umak – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.

- pasulj i ostala čorbasta jela od povrća - 40 grama masnoće i 40 grama brašna, uz dodatak malo mjevene paprike, ljute ili blage (po ukusu), kako bi se dobila lijepa boja.