Da se dobro osjećate

Hranjiv i uravnotežen doručak vam može dati energiju i spriječiti da kasnije tokom dana jedete previše, ali i da se dobro osjećate.

Jaja

Jaja su tipičan izbor za doručak, a s obzirom na njihov hranjivim profil, ova činjenica nas ne treba čuditi. Istraživanja su pokazala da jedenje jaja tokom dana smanjuje ukupni unos kalorija pri sljedećem obroku i pomaže u stabilizaciji šećera i inzulina u krvi.

Jogurt

Jogurt je kremast, ukusan i hranjiv. Može se kombinovati s različitim bobičastim voćem i zobenim pahuljicama. Dokazano je da proteini koji se nalaze u jogurtu smanjuju osjećaj gladi.

Kafa

Kafa je nevjerovatan napitak za početak vašeg dana. Kafa sadrži kofein, koji dokazano poboljšava raspoloženje, budnost i mentalne performanse. Čak i male količine kofeina mogu vam dati ove učinke.

Zobena kaša

Zobena kaša je najbolji izbor doručka za ljubitelje žitarica. Pravi se od mljevene zobi, koja sadrži jedinstveno vlakno zvano beta-glukan. Ovo vlakno ima brojne zdravstvene prednosti, a jedna od njih je i smanjen holesterol.

Bobičasto voće

Bobice su prepune antioksidansa, a uz to su i ukusne. Popularne vrste uključuju borovnice, maline, jagode i kupine. Niže su u sadržaju šećera od većine voćki. Osim toga, bobice su korisne za zaštitu zdravlja srca.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su ukusni, zadovoljavajući i hranjivi. Odličan su dodatak vašem doručku jer vas mogu zasititi i smanjiti rizik od debljanja. Iako su orašasti plodovi visokokalorični, istraživanja sugerišu da nećete svu masnoću apsorbirati u tijelu.

Palenta

Palenta je izuzetno dobar izbor doručka iz nekoliko razloga. Ovo jelo iz djetinjstva vas može zasititi i dati vam energiju. Palentu možete pripremiti čak i ako ujutro nemate puno vremena.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od zdravijih napitaka sa kojim možete započeti jutro. Sadrži kofein, za koji je dokazano da poboljšava budnost i raspoloženje, zajedno s povećanjem brzine metabolizma. Zeleni čaj može biti posebno koristan u borbi protiv dijabetesa, te sadrži antioksidans EGCG koji je koristan za vas mozak i nervni sistem.