Jedno od omiljenih jela

Grah je jedno od omiljenih jela, ne samo zato što je bogat vlaknima i bjelančevinama, već je vrlo zasitan i može se kombinirati u brojnim jelima s različitim začinima i pripremama.

Generalno gledano, grah je izvrstan izvor željeza, magnezija, kalija, cinka i folne kiseline, naglašavaju nutricionisti.

Kratkoročna korist od obroka brogatog grahom vrlo je jasna – osjećat ćete sitost duže vrijeme i dobit ćete dobru dozu najvažnijjih hranjivih tvari.
 
Evo što se događa s vašim tijelom kad grah jedete na redovnoj bazi:
 

POBOLJŠAT ĆE VAM SE PROBAVA

Ne pridonose samo probiotici zdravlju crijeva. Grah sadrži velik udio otpornog škroba, nutrijenta koji bi mogao biti ključan faktor za regulaciju tjelesne težine. On se, poput vlakana, teže probavlja, a dobre bakterije u crijevima hrane se njime. Osim što se time poboljšava imunitet, regulira se probava i sprečava skakanje šećera u krvi, piše Eat This.

MOŽDA SE OSJETITE NAPUHANO

Grah sadrži visok udio kompleksnih ugljikohidrata s kojima se tijelo bori što izaziva vjetrove. Međutim, ako se to i dogodi, to je prolazno i kratkotrajno dok tijela ne probavi ostatak.

Ako tek uvodite grah u redovnu prehranu, stručnjaci savjetuju postepeno uvođenje, od manjih do većih količina, što može ublažiti ovu neugodnu posljedicu.

GUBITAK KILOGRAMA

Grah je izvrstan izbor namirnice ako želite izgubiti koji kilogram jer je pun bjelančevina i vlakana koji daju osjećaj sitosti. Istovremeno unosite manje kalorija.

SRCE ĆE VAM BITI ZADOVOLJNO

Možda ste čuli da je grah zdrav za srce i to je istina zahvaljujući vlaknima i folnoj kiselini. Vlakna smanjuju razinu šećera u krvi i reguliraju krvni pritisak, a folna kiselina je dobra za zdravlje srca i živčanog sistema.

Nekoliko je studija pokazalo da unos vlakana i folne kiseline doprinosi zdravlju srca i smanjuje rizik od srčanog udara. S druge strane, održavanje normalnog krvnog tlaka također je važno za zdravlje srca.


POPRAVIT ĆE SE HOLESTEROL U KRVI

Kao što vlakna pomažu regulaciji šećera u krvi, jednako pomažu i u regulaciji holesterola, što podupiru istraživanja.

Analiza osam studija 2012. otkrila je da su osobe koje su dnevno jele otprilike šoljicu  graha, imale bolje rezultate sa snižavanjem kolesterola nego sa drugim suplementima.


KONTROLIRA ŠEĆER U KRVI

Neovisno o tome imate li dijabetes ili ste samo u grupi koja ima veći rizik od obolijevanja, grah je sjajna opcija. Kako se probavlja, grah dovodi do blagog i polaganog rasta šećera u krvi.

Kao posebno bogat magnezijem ističe se crni grah.

BOGAT ANTIOSIDANSIMA

Još jedna stvar po kojoj je grah poznat, bogat je antioksidansima koji štite stanice od oštećenja koja uzrokuju starenje i karcinom. Najveću koncentraciju antioksidansa prema istraživanju ima crni grah, a slijedi crveni, smeđi, žuti i bijeli.