JESTE LI ZNALI

Suho voće jedna je od najkontroverznijih namirnica. Ne samo potrošači, nego i nutricionisti još uvijek se međusobno ne mogu složiti - da li je ova hrana zdrava ili ne.

Neko tvrdi da je ovo najzdravija opcija za međuobrok, dok su drugi kategorično protiv suhpg voća u prehrani.

Nećemo prihvatiti nijednu od strana u ovom sporu, samo ćemo vam reći sve o objektivnim prednostima i nedostacima suhog voća, a na vama je da odlučite - da li ćete ga jesti ili ne:

Prednosti:

Suho voće vrlo je hranljivo

Tokom procesa sušenja, voće gubi svu vodu, a većina hranljivih sastojaka se zadržava. Sadržaj kalorija u 100 grama proizvoda također se značajno povećava, što vam omogućava da unesete dovoljno malom količinom.

Visok sadržaj hranljivih sastojaka

Suho voće je skladište vitamina, minerala, makro i mikroelemenata. Suhe šljive i hurme sadrže moćne antioksidanse koji mogu usporiti proces starenja i generalno imaju blagotvorno dejstvo na tijelo. Također, postoji velika količina vitamina A, B1, K, kalija, magnezija i vlakana.

Sto posto prirodno

U suhom voću zaista ima puno šećera, ali za razliku od drugih slatkiša, nema aditiva i štetnih sastojaka. U slučaju kada želite nešto slatko, bolje je pojesti hurmu ili nekoliko suhih šljiva nego komad torte.


Poboljšava varenje

Visok sadržaj vlakana povoljno utječe na rad crijeva. Brojne studije su potvrdile da čak i minimalan unos suhog voća dnevno pomaže u normalizaciji varenja i rješavanju problema povezanih sa radom crijeva.

Mane:

Previše šećera i kalorija

Kao što smo pomenuli, suho voće je koncentrat šećera i kalorija. Iz tog razloga, mora se konzumirati u izuzetno odmjerenim dozama, inače postoji puno rizika - od debljanja, do stjecanja dijabetesa melitusa ili kardiovaskularnih bolesti.

Sulfiti

Dok se voće suši, gubi vodu, skuplja se i poprima ne baš lijep izgled. Snalažljivi proizvođači nisu bili zatečeni i odlučili su da voće obrade specijalnim hemijskim jedinjenjima koja sadrže sulfite, što voću daje lijep izgled. Međutim, sulfiti mogu naštetiti zdravlju. Zbog toga, prilikom izbora suhog voća, ne bi trebalo da se fokusirate na njihov svijetli izgled.