Eat Just

Meso proizvedeno u laboratoriju, bez klanja životinje, prvi je put odobreno za prodaju.

Nakon što je Singapursko regulatorno tijelo prošlo svoju sigurnosnu reviziju, najnoviji razvoj uzgojenog mesa, ili 'čisto meso', pozdravljen je kao "proboj za globalnu prehrambenu industriju".

"Pileće ugrize" proizvodi američki startup Eat Just, a navodno imaju istu hranjivu vrijednost kao i normalno meso.

Meso Eat Justa izrađeno je od životinjskih mišićnih stanica uzgojenih u bioreaktoru od 1200 litara, naknadno kombinovanim sa sastojcima na biljnoj bazi.

Da bi se započeo postupak, stanice se mogu uzeti iz biopsija živih životinja, stoga za proizvod nije potrebno ubijati životinje.

Fetalni goveđi serum, izdvojen iz krvi, također se koristi kao medij za rast, iako se uglavnom uklanja prije konzumacije, a sljedeći će se put koristiti biljni serum.

"Mislim da je odobrenje jedna od najvažnijih prekretnica u prehrambenoj industriji u posljednjih nekoliko decenija. To su otvorena vrata i na nama je i na drugim kompanijama da iskoristimo tu priliku. Nadam se da će ovo u sljedećih nekoliko godina dovesti do svijeta u kojem većina mesa ne zahtijeva ubijanje niti jedne životinje ili rušenje jednog stabla", rekao je Josh Tetrick iz kompanije Eat Just.

"Odobrenje je vrlo velika stvar za budućnost svjetske proizvodnje mesa. U toku je nova svemirska utrka za budućnost hrane", na kraju je dodao Tetrick.

Poređenja radi, svakodnevno se zbog konzumacije mesa ubije oko 130 miliona pilića, kao i četiri miliona svinja.