KURKUMA

Kurkumu ubrajaju u superhranu zahvaljujući njenom moćnom aktivnom sastojku, kurkuminu. On joj daje ljutkasti okus i intenzivnu žutu boju, ali i snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje. Brojne naučne studije potvrđuju protuupalna svojstva kur

Navodimo nekoliko njegovih važnih djelovanja na ljudsko zdravlje.

SNAŽAN PROTUUPALNI UČINAK
Kurkumin smanjuje upalu, jedno od glavnih obilježja hroničnih bolesti, zahvaljujući tome što čisti tijelo od različitih oblika slobodnih radikala, i reaktivnih kisikovih i dušičnih vrsta. Uz to, kurkumin pomaže prilagoditi aktivnosti enzima u tijelu koji sudjeluju u detoksikaciji. Ova su djelovanja vrlo važna u smanjenju upale, jer upalne stanice otpuštaju mnogo reaktivnih spojeva na mjestima upale, što je proces koji vodi prema oksidativnom stresu i bolesti.

Aktivni sastojak kurkume podiže i nivo antioksidanata u organizmu, što je pokazala revizija istraživanja učinka uzimanja suplemenata pročišćenih kurkuminoida.

UNIŠTAVA GLJIVICE I MIKROBE
Kurkumin može biti koristan u tretiranju gljivičnih i bakterijskih infekcija. Studije pokazuju da je sposoban potpuno zaustaviti rast Candide albicans, kao i nekoliko drugih sojeva gljivica. Pored toga, pokazalo se da može spriječiti prianjanje Candide za ljudske stanice učinkovitije od nekih komercijalnih antimikotika.

Uzima li se zajedno s askorbinskom kiselinom, pokazuju istraživanja, protugljivični učinak povećava se i do deset puta! Time se sugerira da suplementi kurkumina i vitamina C znatno brže mogu istrijebiti štetne gljivice.

Proučavana je upotreba kurkumina, koji može prodrijeti u stanicu bakterije i napasti je iznutra, i kao antibakterijskog agensa u namirnicama. Nanošenjem formula s kurkuminom na daske za rezanje, noževe i radne površine uspješno su uništene opasne bakterije.

UBLAŽAVA BOLOVE IZAZVANE UPALOM
Protuupalna svojstva kurkumina mogu ublažiti bolove kod upalnih stanja, kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Kurkumin svojim djelovanjem inhibira NF-KB, molekulu koja kontrolira proizvodnju upalnog proteina citokina u tijelu. Pojednostavljeno, to znači da kurkumin može „isključiti” upalne molekule.

I kortikosteroidi, koji se često propisuju za liječenje artritičnih simptoma, djeluju inhibirajući NF-KB. Istraživanja sada pokazuju da suplementi kurkumina mogu imati sličan učinak. Istraživanje osoba s artritisom koljena pokazalo je da je uzimanje suplementa kurkumina svaki dan tokom šest sedmica dovelo do značajnog ublažavanja bolova, poboljšale su se fizičke funkcije ispitanika, a smanjen je i sistemski oksidativni stres. Istraživači sugeriraju da je za takav učinak zaslužan kurkumin koji snažno protuupalno djeluje i lokalno. Uzimanje standardiziranog ekstrakta kurkumina tokom nekoliko sedmica moglo bi biti dovoljno za smanjenje bolova i upale kod artritisa, slično kao i uzimanje ibuprofena i diklofenaka.

POMOĆ KOD METABOLIČKOG SINDROMA
Pokazalo se da kurkumin može biti koristan kod tegoba povezanih s metaboličkim sindromom, kao što su smanjena osjetljivost na inzulin, nakupljanje masnoća, visoki krvni pritisak, upala i oksidativni stres. Spojevi u ekstraktu kurkume pokazali su se i kao pomoć u smanjenju razine triglicerida i „lošeg” (LDL) holesterola, a istovremeno podižu nivo „dobrog” (HDL) holesterola.

U jednom su istraživanju pacijenti s metaboličkim sindromom uzimali dnevnu dozu od jednog grama ekstrakta kurkume (s dodatkom piperina iz papra za bolju apsorpciju) tokom osam sedmica. Stanje im se značajno poboljšalo – snizio se ukupni i LDL holesterol, a povisio HDL holesterol. Poboljšale su se nivoi masnoća i glukoze, a upala se smanjila. Autori studije zaključili su da je kurkuma prirodan, siguran i učinkovit tretman za poboljšanje zdravlja osoba s metaboličkim sindromom, zato što smanjuje upalu i oksidativni stres.

ZDRAVLJE SRCA I KRVNIH ŽILA
Kurkumin može poništiti ili umanjiti mnoge čimbenike uključene u razvoj srčanih bolesti, zahvaljujući tome što poboljšava stanje unutrašnje stijenke krvnih žila, endotela. Narušavanje funkcije endotela glavni je pokretač bolesti srca, jer endotel sudjeluje u regulaciji krvnog pritiska i zgrušavanja krvi. Više studija navodi da bi kurkumin mogao biti izuzetno pozitivan za funkcioniranje endotela, i zbog toga što reducira upalu i oksidaciju.

Studija provedena na osobama kojima je učinjena arterijska srčana premosnica pokazala je da uzimanje kurkumina prije i poslije operacije smanjuje rizik od ponovnog srčanog udara za 65 posto.

USPORAVA ZNAKOVE STARENJA
Ne možemo zaustaviti starenje, ali možemo usporiti njegove negativne učinke. Antioksidanti iz kurkume mogli bi značajno smanjiti nagomilanu molekularnu štetu i oksidaciju u organizmu.

Kurkumin, naime, podiže nivo antioksidativnih enzima u tijelu, istodobno potiskujući slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres. Ujedno onemogućuje lipidnu peroksidaciju koju uzrokuju slobodni radikali – to je oksidacija masnoća u staničnoj membrani koja vodi do stanične smrti.

Kako uzimati kurkumu

● Zlatno mlijeko

Pomiješajte kokosovo i bademovo mlijeko, mljevenu kurkumu i đumbir, štapić cimeta, kokosovo ulje, crni papar i prstohvat stevije u lončiću. Dobro promiješajte da se svi sastojci povežu, pa stavite na srednje jaku vatru. Zagrijavajte dok ne postane vruće na dodir, stalno miješajući, ali nemojte pustiti da zakuha. To bi trebalo trajati četiri do pet minuta. Ugasite vatru i probajte, dotjerajte okus ako je potrebno. Poslužite odmah. Zlatno mlijeko možete čuvati u hladnjaku dva do tri dana. Ugrijte prije konzumiranja.

● U jelima

Kurkuma je sastojak curryja, začinske mješavine koja daje i okus i boju, a koristi se u mnogim jelima. To mogu biti rižoto, povrtna jela, pečena piletina, juhe…

● Tonik od kurkume

Stavite u lončić kurkumu, đumbir, limunov sok i koricu limuna (neprskanu) te vodu. Neka se zagrijava na višoj temperaturi tri-četiri minute, ali nemojte kuhati. Sklonite s vatre i procijedite. Ako vam je tonik okusom prejak, razblažite ga toplom vodom. Može se čuvati u hladnjaku dva do tri dana. Prije pijenja ugrijte da tonik bude topao.

● Suplementi

Želite li uzimati suplemente kurkumina odaberite one koji sadrže 95 posto kurkuminoida, što znači da osiguravaju njihove visokokoncentrirane doze. Važno je da proizvod sadrži piperin, sastojak crnog papra koji povećava bioraspoloživost kurkumina, piše Gloria.hr.