DOMAĆA KUHINJA U DOBA IZOLACIJE

Naš današnji obrok priprema se za 80 minuta, donosimo recept za 4 osobe.

SASTOJCI
Tijesto:
400 g brašna za dizana tijesta
1 vrećica kvasca
2 kašikice šećera
1 kašikica soli
3 kašikice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Nadjev:
1 glavica luka
3 režnja češnjaka
1 kašikica peršina
1 kg janjetine od buta
1 kašikica majčine dušice
1/2 kašikice mljevenog kima
2 kašike koncentrata paradajza
120 g maslina
4 paradajza
2 kašikice mljevene crvene paprike
200 g ovčjeg sira
sol i biber
PRIPREMA
Tijesto za pizzu napravimo tako što u zdjelu prosijemo brašno, dodamo suhi kvasac, sol, šećer i na suho izmiješamo sastojke. Zatim dodamo maslinovo ulje, ulijemo 200 ml mlake vode i sve zajedno izradimo.
Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglu, malo je nauljimo maslinovim uljem, te je stavimo u čistu zdjelu i u hladnjak da se diže dva sata.
U tavi ugrijemo dvije kašike maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, dodamo sjeckani peršin, te sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok povrće ne omekša.
Zatim u tavu dodamo sjeckanu janjetinu, izmiješamo sastojke i uz povremeno miješanje pržimo dok ne ispari tekućina što ju je meso ispustilo.
Zatim u tavu dodamo mrvljenu majčinu dušicu, mrvljeni kim, koncentrat paradajza, sjeckane zelene masline, začinimo solju i biberom, izmiješamo sastojke i stavimo na stranu.
Dignuto tijesto izvadimo na radnu površinu, iz njega pokretima dlanova iz sredine prema van istisnemo mjehuriće zraka, preklopimo ga i još malo umijesimo.
Tijesto zatim rasporedimo na 8 komada, te od savakog oblikujemo kugle. Dobivene kugle razvaljamo u krug po debljine 3 milimetra i 25 centimetra širine.
Izvaljana tijesta po mogućnosti stavimo u tanko namašćene metalne okrugle oblike i nadijenemo pripremljenim nadjevom, posipamo kockicama svježeg paradajza i mrvljenom crvenom paprikom. Ovako pripremljene stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, 10-ak minuta.
Gotovu pizzu izvadimo na tanjure, posipamo mrvljenim ovčjim sirom i poslužimo.
Prijatno!