EVO KAKO TO IZBJEĆI

Ukoliko ste odlučili putovati avionom, moguće je da ćete osjetiti neke simptome poput bolova u stomaku, nadutosti i zatvora. Mnogi će to "pripisati" strahu od letenja, ali to se može svima dogoditi.

Srećom, postalo je jasnije zašto biste mogli biti naduti tokom leta. Dijetetičarka Megan Rossi istakla je kako nema sindrom iritabilnih crijeva, ali da je imala slične simptome.

Kako bi objasnila zašto je nadutost uobičajena za putnike, ona je koristila čašu za jogurt s aluminijskim poklopcem kao dio svoje demonstracije.

"Zamislite da je ova čaša vaša utroba na nivou tla. Plin iznutra kojeg proizvode vaši mikrobi ima prostora za kretanje, ali kako se avion diže, promjena pritiska zraka čini da se plin širi i može izazvati nadutost i bolove u stomaku", rekla je.

Iako je ovo stanje neugodno, postoje načini za ublažavanje pritiska pripremama prije putovanja. Dijetetičarka Rossi navodi da 24 do 48 sati prije putovanja smanjite porcije hrane koje izazivaju nadutost poput graha, avokada, gljiva i luka.

Ako imate ove simptome privremeno dok putujete, dijetetičarka preporučuje jednostavne zamjene. Avokado i ulje avokada zamijenite maslinovim ulje, a umjesto gljiva jedite patlidžane. Također, kao izvor proteina koristite jaja, umjesto slanutka ili graha.

Iako su ove namirnice zdrave, a vi i dalje osjetite nadutost i bolove, najbolje bi bilo da se obratite ljekaru. Također, ako tokom leta imate problema sa zatvorom, poželjno bi bilo da popijete magnezij i konzumirate više vlakana.