RIJEŠENA DILEMA

Svakako nije najugodnije, ali prema istraživanjima stručnjaka, tuširanje u hladnoj vodi ima brojne benefite za tijelo. Kako piše ''Glamour'', tuširanje hladnom vodom treba uklopiti u svakodnevnu rutinu, no s ovim procesom treba ići polagano, odnosno priviknuti tijelo na hladnu vodu.

Hladna ujutro

Također, stručnjaci tuširanje hladnom vodom savjetuju ujutro, a ako vas hvata nelagoda pri hladnom tušu u 6 ili 7 ujutro, savjet je početi s "normalnim" tuširanjem, a zatim, malo pomalo, smanjivati temperaturu vode. S vremenom ćete primijetiti kako organizam sve više tolerira hladnu vodu. Za tuširanje prije odlaska na spavanje ipak je "rezervirana" mlaka voda, i to najbolje 60 do 90 minuta prije spavanja.

Brojna istraživanja već dugo potvrđuju prednosti tuširanja u hladnoj vodi, a mnogi su rekli kako im takva metoda pomaže da se lakše nose s problemima i izazovima tokom dana. Vjeruje se kako hladan tuš umanjuje nivo stresa, "budi" organizam, dok je jedno istraživanje iz 2015. pokazalo kako hladan tuš povećava nivo energije u organizmu. Osim toga, stručnjaci tvrde kako tuširanje ima prednosti i za našu kosu - ona postaje sjajnija i smanjuje se frizzy efekt jer hladna voda zatvara kutikule, što doprinosi njenom zdravlju.

Također, hladna je voda dobra i za vlasište jer smanjuje pore, a time se smanjuje osjetljivost vlasišta te se štiti od prljavštine i masnoće. Ipak, ako imate tanku kosu, hladna voda nije preporuka jer može dodatno umanjiti volumen kose.

Problemi s kožom

Ako imate problema s kožom i stanjima poput atopijskog dermatitisa ili psorijaze, preporučuje se hladniji tuš. Topla voda može ukloniti esencijalna ulja s površine kože, a svako stanje kože u kojem je oštećena njena barijera, može se dodatno pogoršati tuširanjem u vrućoj vodi.

Uz to, hladan je tuš dobar i jer potiče cirkulaciju, a posljedica dobre cirkulacije je i bolje mentalno zdravlje, zdravlje srca, brži metabolizam...