Nadutost i loša prehrana

Ravan stomak postiže se u kuhinji, ne u teretani. Bez obzira na to koliko trbušnjaka napravite, nikad nećete imati ravan stomak ako se nepravilno hranite.

Dva najveća neprijatelja na putu ka ovom cilju su nadutost i loša prehrana.

Prehrambene navike

Jasno je da višak kalorija i šećera u prevelikim porcijama i gaziranim pićima loše utječe na masnoće koje se talože oko vašeg struka, no promijenite li tu lošu naviku i dalje vas može mučiti nadutost.

Doručak je dobar za metabolizam i redovna konzumacija smanjuje rizik od pretilosti.

Jedno istraživanje o zdravlju i prehrani pokazalo je da oni koji jedu doručak imaju indeks tjelesne mase ispod 25. No, bez obzira na to pokušavate li skinuti koji kilogram u struku ili samo smanjiti nadutost, ove prehrambene navike mogle bi vas omesti u tome.

Nedovoljno vlakana

Manjak vlakana u svakodnevnoj prehrani može izazvati zatvor i druge probavne probleme. Vlakna potiču rad probave što posljedično sprečava nadutost. Ako niste sigurni jedete li dovoljno vlakana Klinika Mayo preporučuje za žene dnevni unos od 21 do 25 grama, a muškarci bi trebali unijeti od 30 do 38 grama.

Nedovoljno proteina

Proteini pomažu održati balans tekućina u tijelu. Konzumirate li previše jednostavnih ugljikohidrata, a nedovoljno proteina, moglo bi vam se dogoditi da tijelo počne zadržavati vodu i uzrokovati nadutost.

Žvakanje žvaka

Mislite da će vam žvaka dobro doći kako biste odvratili misli od hrane? Možda, ali će doprinijeti nadutosti i lošem izgledu stomaka. Naime, zrak koji progutate dok žvačete žvaku vas napuhava, a verzije bez dodanog šećera su često napravljene sa šećernim alkoholima koji imaju manje kalorija, ali izazivaju nadutost.

Bacite slamku

Želite li ravan stomak, razmislite o tome da sljedeći put bacite slamku iz čaše. Sve je još gore s gaziranim pićima. I na slamku i bez nje. Zbog mjehurića koji dolaze do vaših crijeva osjećat ćete se kao da se utroba širi.

Oni osjetljiviji koji često imaju problema s nadutošću svakako bi ih trebali izbjegavati. Također, probava počinje u ustima i vrlo je važno da pravilno prožvaćete hranu prije nego li je progutate. U protivnom ćete progutati i previše zraka što će uzrokovati nadutost.