NEKOLIKO SAVJETA

U proljeće se priroda budi oko nas. Naporan tempo života i izloženost stresu ne omogućavaju nam da se i mi s prvim proljetnim zrakama probudimo iz "zimskog sna", već želimo pokrenuti svoje unutrašnje motore sa nula na 100 kilometara na sat u nekoliko sekundi. To mogu samo sportski automobili, a ljudskom tijelu je potrebno malo više vremena za aktivaciju.

Proljetni umor traje najčešće sredine marta do sredine aprila, a ponekad i duže. To nije bolest, već fiziološko stanje koje većina ljudi osjeti barem jednom u životu.

Ne zna se tačan uzrok zašto se proljetni umor javlja, ali smatra se da veliku ulogu imaju hormoni. U zimskim mjesecima se zbog nedovoljnog izlaganja sunčevoj svjetlosti i kraćeg trajanja dana luči više hormona melatonina, a dolaskom proljeća i ljepšeg vremena, organizam počinje proizvoditi sve više hormona sreće – serotonina. Takva hormonska promjena (melatonin-serotonin) snažno utječe na naš organizam i dovodi do osjećaja iscrpljenosti i umora.

Ne treba zaboraviti i ni jednoličnu ishranu i zimskom periodu dovodi do manjka vitamina i minerala u tijelu.

Simptomi tipični za proljetni umor su malaksalost, učestale glavoboolje, poremećaj spavanja, vrtoglavice, promjena raspoloženja...

Ovo su metode koje će vam pomoći da prevladate proljetni umor, podignete imunitet.

Spavanje je najbolji lijek.

Još uvijek vrijedi zlatno pravilo prema kojem bismo trebali podijeliti 24 sata dnevno na osam sati rada, osam sati slobodnog vremena i osam sati sna. Dugotrajni nedostatak sna ne donosi nam ništa dobro.

Jedite pametno i polahko.

Uživajte u hrani i piću, odvojite dovoljno vremena za tri do pet obroka dnevno i pojedite ih u miru, a ne u žurbi pred ekranom. Konzumirajte sezonsku hranu iz lokalnog uzgoja. Izbjegavajte prerađenu i brzu hranu, radije pripremite sedmični plan obroka i pridržavajte ga se te kuhajte kod kuće.

Pješačenje

Tjelesna aktivnost izuzetno utječe na rad imunološkog sistema i na mnoge druge važne funkcije tijela te je uključite u svoj svakodnevni život. Budite fizički aktivni svakog dana, bar pola sata. Hodajte stepenicama, šetajte.

Izvor: Faktor