STUDIJE POKAZALE

Studija provedena na 308.683 odraslih osoba srednje životne dobi pokazala je da su poremećaji spavanja povezani sa značajnim smanjenjem broja godina i zdravlja srca.

Dva najčešća poremećaja spavanja povezana s disanjem, koja su razmatrana u studiji, bila su centralna apneja i opstruktivna apneja za vrijeme spavanja, piše medicalnewstoday.com.

Analiza je otkrila da su poremećaji spavanja povezani s disanjem povezani sa skraćivanjem životnog vijeka osobe zdravog srca za oko - sedam godina.

Kod žena, poremećaji spavanja povezani s disanjem bili su povezani sa 7,32-godišnjim smanjenjem godina zdravog srca i 6,73 godine kod muškaraca.

Spavanje je višedimenzionalno i složeno. Naša studija sugerira da se tome treba posvetiti holistički, a ne ograničiti raspravu na primjera radi, samo trajanje spavanja - rekao je koautor studije prof. Emmanuel Stamatakis za Medical News Today.

Autori studije nadaju se da će potaknuti kardiologe i druge ljekare da ozbiljnije pristupe temi spavanja i s pacijentima rade na rješavanju problema koji mogu dugoročno utjecati na zdravlje srca.

Dnevni utjecaj lošeg sna

Osim dugoročnih učinaka na zdravlje, loš san može na još puno načina utjecati na svakodnevni život ljudi.

- Pretjeran umor povećava rizik od nesreća zbog sporijeg vremena reakcije i gubitka pažnje - istaknuo je dr. Jonathan Cedernaes, stručnjak za spavanje sa Univerziteta Uppsala u Švedskoj.

Osim toga, može pogoršati dnevnu fizičku aktivnost osobe, narušiti metaboličku funkciju i potaknuti upalu, dodao je.

Loše raspoloženje, razdražljivost i nemogućnost koncentracije također su obilježja nedovoljnog sna.

Kakva je poveznica lošeg sna i dugoročnog zdravlja

Prof. Stamatakis je sugerirao da bi posebno negativna povezanost između poremećaja spavanja povezanih s disanjem i srčanog zdravlja mogla imati veze sa zajedničkim problemima koji leže u pozadini oba poremećaja.

- Poremećaji spavanja povezani s disanjem u velikoj su mjeri uzrokovani utvrđenim kardiovaskularnim faktorima rizika poput pretilosti i tjelesne neaktivnosti - istaknuo je.

Poremećaj disanja tokom spavanja također može pogoršati san sam po sebi, što rezultira fragmentiranijim, a time i manje obnavljajućim snom, primijetio je dr. Cedernaes.

- Iako je ovo prva studija koja posebno istražuje gubitak zdravih kardiovaskularnih godina zbog problema sa spavanjem, njeni nalazi potkrijepljeni su prethodnim istraživanjima - rekao je dr. Cedernaes.

Izvor: Faktor/medicalnewstoday.com