VITKO I ZDRAVO TIJELO

Vrijeme je da priznamo moć sna. Započinjanje novog zdravog načina života može nas natjerati da damo prioritet striktnoj rutini vježbanja i novoj prehrani, međutim, ako ne spavamo dovoljno, biće teško vidjeti rezultate, a vaši napori da ostvarite svoje fitnes ciljeve možda neće funkcionirati kako želite.

Novo istraživanje je pokazalo da neprekidan san pomaže u postizanju naših ciljeva i da će omogućiti efikasnu rutinu kada unosimo zdraviju hranu u svoj organizam i kada uvedemo novi režim vježbanja.

- Fokusiranje na dobar san – sedam do devet sati noću – može biti važn korak koji će pomoći ljudima da se pridržavaju svoje fizičke aktivnosti i ciljeva modifikacije ishrane - rekao je dr. Christopher E. Kline.

Istraživanje urađeno na 125 odraslih osoba koje namjeravaju smršati.

- Iako nismo intervenirali na zdravlje sna u ovoj studiji, ovi rezultati sugeriraju da optimiziranje sna može dovesti do boljeg pridržavanja modifikacije načina života - rekao je Kline.

Također je otkriveno da bolji san pomaže pojedincima da se prilagode novom rasporedu, uključujući fizičku aktivnost i unos hrane.

- Ovo je bio sjajan primjer koji pokazuje kako san nije vezan samo za samu težinu, već je vezan za stvari koje radimo kako bismo pomogli u upravljanju vlastitom težinom. To bi moglo biti zato što san utiče na stvari koje izazivaju glad i žudnju, vaš metabolizam i vašu sposobnost da regulišete metabolizam i sposobnost donošenja zdravih odluka uopće. Studije poput ove zaista pokazuju da sve ove stvari su povezani, a ponekad je san stvar sa kojom možemo početi da preuzimamo kontrolu i koja može pomoći da se otvore vrata drugim putevima zdravlja - rekao je dr. Michael A. Grandner.

Izvor: hola.com