NUTRICIONISTICA OBJASNILA

Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje krvni pritisak i pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2, kaže Amela Ivković O'Reilly, nutricionistica.

Amela je na svom Facebook profilu istakla nekoliko prednosti treninga snage, među kojima su i bolji san, sprečavanje depresije i povećanje brzine oporavka od bolesti.

- Trening snage za žene, posebno pomaže u zaštiti zdravlja vremenom jer povećava gustinu kostiju i mišićnu masu, što oboje može pomoći u sprečavanju povreda kasnije u životu kada ste u opasnosti od razvoja osteoporoze. Također, može pomoći kod gubitka težine jer mišići sagorijevaju više kalorija nego masno tkivo – navodi Ivković O'Reilly.

Nutricionistica savjetuje "da ako ste u 20-im godinama života i ne vježbate, sada je pravo vrijeme za to, jer osnova fitnessa u ranim odraslim godinama pruža dugoročnu pomoć".

- Kad ste u 30-im godinama života tijelo počinje gubiti mišićnu masu, a vi prestajete graditi koštanu masu u kasnim 20-im godinama, podaci su Nacionalnog instituta za starenje. Zato počnite sada s vježbama s utezima, i to vam može pomoći da zadržite zdravlje kostiju. Vježbe sa utezima uključuju i penjanje uz stepenice, igranje tenisa i planinarenje. Dizanje utega i vježbe s tjelesnom težinom uvijek su dobri načini za izgradnju snage kostiju – objašnjava Ivković O'Reilly.

Kad pređene 30 godina života, tijelo ne radi tako dobro da bi gradilo mišiće ili kosti kao nekada, što vas može dovesti u veći rizik od osteoporoze i povreda od padova.

- Tijelo može biti manje efikasno nego prije, a to znači da su rutine vježbanja sada još važnije. Redovni trening snage kako starite može pomoći da održite nezavisnost – kaže Ivković O'Reilly i dodaje:

- Trening snage za starije odrasle osobe može pružiti druge prednosti, uključujući: sprečavanje povreda od pada ili lomljenja kostiju, ali i debljanja jer se metabolizam usporava. Nadalje, poboljšava kvalitet života, sprečava stanja kao što su bolesti srca i autoimune bolesti i karcinomi, smanjuje anksioznost i depresiju kao i oticanje zglobova i simptome artritisa – navodi Ivković O'Reilly.

 



Izvor: Faktor