NEKOLIKO RAZLOGA

Hrana, tekućina, mokrenje, stolica i vježbanje mogu utjecati na sastav vode vašeg tijela, a time i na težinu. Na primjer, hrana s visokim udjelom ugljikohidrata i soli može uzrokovati zadržavanje vode i porast kilograma, dok vježbanje može dovesti do privremenog gubitka vode i kilograma, objašnjava kaže Anita Petruzzelli, doktorica medicine i dodaje da se ne trebate previše uzbuđivati ili razočarati ako primijetite variranje težine u jednom danu.

– Debljanje zbog fluktuacije vode trebalo bi se normalizirati za dan ili dva kad nastavite vježbati ili počnete konzumirati zdravu prehranu s malo soli, rafiniranih ugljikohidrata i jednostavnih šećera – kaže dr. Petruzzelli.

Međutim, ako se ti suvišni kilogrami počnu prikazivati na vagi otprilike sedam dana nakon što se vratite u svoju uobičajenu rutinu, to je možda posljedica drugog životnog faktora.

Dnevno variranje težine od nula do pet kilograma neće vas spriječiti da postignete svoje ciljeve, prema riječima Josepha Colelle, doktora medicine.

Međutim, ako vaga pokaže skok od sedam kilograma više od dan ili dva, alkohol može biti jedan od uzroka

– Alkohol potiče vaš apetit i uništava vašu samokontrolu u pogledu količine hrane koju konzumirate. Imajte na umu da osim prehrane, neki lijekovi i zdravstvena stanja također mogu dovesti do variranja težine – dodaje Colelle.

Ako želite izgubiti samo nekoliko kilograma, možete se vagati svaki dan. Ukoliko želite izgubiti više kilograma, svakodnevne provjere mogu vam popravit, ali i uništiti cijeli dan. Izbjegavajte nepotreban stres tako da rezultate provjeravate jednom tjedno i pratite ono što jedete, kaže Colelle.

Koliko god često bili suočeni s vagom, budite dosljedni. Petruzelli predlaže da se važete goli ujutro nakon korištenja kupaonice i uvijek na istoj vagi, piše Shape, a prenosi 24sata.