UPOREDNA IZDANJA

Influenserica Bree Lenehan objavom uporednih fotografija svog tijela razbija ideal savršenih Instagram fotografija pokazavši kako ljudsko tijelo izgleda i mimo savršenih poza te ohrabruje druge da prihvate svoj stvarni izgled.

Lenehan svakog ponedjeljka na svom Instagram profilu objavljuje svoje fotografije - jednu "ispoziranu" i drugu koja prikazuje kako njeno tijelo stvarno izgleda.

Ona je svoj Instagram profil odlučila iskoristiti za borbu protiv industrije dijeta i trikova celebrityja koji retuširanjem fotografija svakodnevno običnim ljudima postavljaju nerealna očekivanja.

Zbog toga je pokrenula izazov "Real Me Monday" gdje pokazuje kako njeno tijelo zapravo izgleda.

"Cijeli život bila sam uvjerena da je 'loše' imati masnoću na tijelu... Ono što mi nije rečeno je da je masnoća vitalna za moje zdravlje, hormone, održavanje vitalnih organa i toplinu tijela. Čitala sam o tome koje su poznate ličnosti izgubile 10 kg u sedam dana, ali nikada o tome koliko je njihov pristup mršavljenju bio nezdrav ili o tome kako su ih ubrzo nakon toga vratili jer je dijeta bila previše restriktivna za održavanje", napisala je u opisu jedno od fotografija u sklopu "Real Me Monday" izazova.

Bree je nastavila objašnjavati pogrešne ideje koje joj je prodala industrija dijeta, kao i koliko su štetne "pažljivo odabrane" slike na društvenim mrežama.

"Industrija ljepote i prehrane prodavala mi je kreme protiv celulita i rješenja za sve moje 'nedostatke', ali nikad mi nije rečeno da 80-90 posto žena i (10 posto muškaraca) ima celulit. Da, imati celulit, strije, spuštene bokovi, salo na trbuhu, nejednake grudi itd. gotovo je jednako normalno kao imati koljena i prste!", poručila je.

Za BuzzFeed je otkrila da je izazov "Real Me Monday" nastao dok se još uvijek borila s vlastitom slikom tijela.

"Počela sam objavljivati uporedne fotografije jer sam bila tip osobe koja se uvijek upoređuje sa strancima na internetu, a također sam objavljivala samo svoje najbolje fotografije. Vjerovala sam da je način da poboljšam sliku vlastitog tijela također objaviti svoje nepozirane, stvarne fotografije između. Kad bi moji pratitelji vidjeli sve moje verzije, tada bih znala da ću se manje osjećati kao da se moram pojaviti kao ova 'savršena' verzija mene i u stvarnom životu. To je bilo prije dvije godine i od tada objavljujem 'RMM' svakog ponedjeljka", pojasnila je.