KORISNI SAVJETI

Odgoj djeteta životni je zadatak često pun nedoumica i pitanja. Da bi dijete odraslo u samouvjerenu, sretnu i sposobnu odraslu osobu, pomoći će idućih sedam rečenica koje bi svaki roditelj trebao govoriti svom djetetu:

1. Volim te

Pokazivanje ljubavi je najvažnije, ali dijete treba i čuti da ga volite. Svaki dan recite svom djetetu da ga volite i tako će i ono, kada odraste, lakše drugima reći da ih voli. Govorite svom djetetu "volim te" i u sretnim i u onim manje sretnim trenucima jer te riječi njemu će značiti kao cijeli svijet.

2. Ponosna sam na tebe

Djetetu je potrebna roditeljska potvrda da nešto radi dobro. I kada mu drugi govore da je nešto izvrsno napravilo, dijete neće biti potpuno sretno ako te riječi ne čuje i od svojih roditelja. Zato pogledajte svoje dijete u oči i kažite mu da ste ponosni na njega, ali i zbog čega ste ponosni na njega. I ne samo onda kada dobije dobru ocjenu u školi ili kada nešto dobro napravi. Budite ponosni na svoje dijete zato što se trudi, daje sve od sebe i ne odustaje.

3. Žao mi je

Dijete treba vidjeti da je i njegov roditelj samo čovjek od krvi i mesa, da nije savršen i da i on može pogriješiti. I da je griješiti uredu. Zbog toga morate priznati kada ste prema djetetu bili nepravedni i izviniti mu se, jednako kao što od djeteta tražite da se izvini vama ili drugima kada pogriješi. Osim toga, na taj način djetetu vlastitim ponašanjem pružate primjer kako se treba odnositi prema drugima kada odraste i da se treba izviniti kada pogriješi.

4. Slušam te

Ova rečenica naročito je važna kada dijete uđe u pubertet. Naučite svoje dijete da vam se povjerava i da ga nije strah reći vam šta ga muči i o čemu razmišlja. To ćete najbolje postići tako da kažete djetetu "slušam te" i pustite ga da govori. Držanje pridika i postavljanje previše pitanja djetetu će više odmoći nego pomoći. Zbog toga je bitno da dijete što ranije stekne naviku povjeravanja roditeljima.

5. To je tvoja odgovornost

Ne pomažite djetetu u situacijama kada ono samo može riješiti problem. Vi možda imate najbolje namjere, ali na taj način dijete može steći osjećaj nesigurnosti te da nije sposobno samo riješiti problem. Budite poput trenera: pripremite dijete prije igre, navijajte za njega sa strane i poslije razgovarajte o tome šta je napravilo dobro, a šta bi moglo popraviti.

To se može odnositi na školske aktivnosti, ali i na zaduženja kod kuće kao što je pospremanje sobe ili šetanje psa. Roditelj djetetu mora usaditi osjećaj odgovornosti jer će tako izrasti u samouvjerenu i sposobnu odraslu osobu.

6. Ti to možeš!

Važno je da dijete čuje da roditelj vjeruje u njega i da zna da je sposobno napraviti nešto. Niko ne može djetetu uliti više samopouzdanja od mame i tate. Vaše dijete mora znati da može ostvariti sve snove i ciljeve ako se trudi te da u teškim trenucima nikada ne smije odustati.

7. Ne

Ponekad je ono najbolje što možete napraviti za svoje dijete reći mu ne. U tom trenutku dijete to sigurno neće uvijek lahko prihvatiti i negodovat će, ali kada odraste, cijenit će to što ste mu onda kada je trebalo rekli ne.

Izvor: Coolstyle