ČINJENICE

Tuširanje je vjerojatno svima najnormalnija stvar na svijetu i dio svakodnevne rutine - poput prve šoljice jutarnje kafe ili pranja zuba i češljanja. Uglavnom se preporučuje da se ljeti tuširamo jednom dnevno zbog pojačanog znojenja, a zimi jednom svaka dva dana.

Neki stručnjaci ističu kako naša koža ima vlastitu prirodnu zaštitu u obliku sebuma, a on čuva njen zdrav sjaj i pH vrijednost. Zbog toga tvrde kako je tuširanje najbolje svesti na minimum, kako ne bismo svoje tijelo prečestim pranjem izložili opasnostima.

Nije se dobro tuširati svaki dan

- Kada je riječ o dobrobitima za zdravlje, dokazano je da svakodnevno tuširanje ne pomaže mnogo. Dapače, podaci nam govore da bismo tuširanje jednom ili više puta dnevno čak moglo imati neželjene posljedice - objasnio je ljekar i profesor Robert Shmerling u razgovoru za Hella Health.

- Prečesto pranje kože uklanja prirodnu zaštitu koja se nalazi na površini, kao i zdrave bakterije koje pomažu očuvanju ljepote kože. Tada dolazi do osjećaja svrbeži, iritacije te crvenila. To je posebno slučaj kod starije populacije jer njihova koža s godinama postaje tanja, manje hidratizirana te osjetljivija na vanjske podražaje. Suha koža podložnija je utjecaju bakterija, ali i alergijskih reakcija koje, iako to nije često, mogu biti vrlo opasne za zdravlje - istaknuo je Shmerling.

Ljudskom imunološkom sistemu potrebna je određena količina izloženosti mikroorganizmima i bakterijama kako bi se mogla stvoriti antitijela koja nas štite. Isto vrijedi i za našu kožu, a prečestim pranjem možemo sebi stvoriti probleme i izložiti se bolestima.

A šta ako bismo se potpuno prestali tuširati?

Iranac Amou Haji (94) živio je u kolibi prekriven čađom i nije se okupao gotovo 60 godina. Vjerovao je da bi se zbog čistoće razbolio, ali popustio je pod pritiskom mještana i odlučio se okupati prvi put u više od pola stoljeća. Haji je nedugo nakon toga preminuo, a moguće je da je njegov organizam koji je navikao na određene uvjete života doživio šok nakon kupanja.

Šta bi se dogodilo da se u potpunosti prestanete tuširati? Mikrobiolog Jason Tetro kaže - ništa posebno.

- Trebali biste svakih par dana oprati genitalije kako ne bi došlo do infekcija urinarnog trakta, ali ostatak vašeg tijela je savršeno sposoban brinuti sam za sebe - kaže Tetro i dodaje kako se zdrave bakterije na našem tijelu brinu o održavanju našeg organizma zdravim i kako je jedino loše što vam se može dogoditi zbog netuširanja jest činjenica da ćete podosta zaudarati.

Ljudi koji se previše peru skloniji su autoimunim bolestima, astmi pa čak i dijabetesu.

- Vaše tijelo je prirodno dobro podmazan stroj te vam svakodnevno tuširanje nije uopće potrebno - poručuje dermatolog Brandon Mitchell. On ističe kako se treba prati s mlakom vodom jer prevruća voda isušuje kožu. Moglo bi vas šokirati što dermatolog preporučuje kupanje tek jedan do dva puta sedmično.

Stručnjaci tvrde da će pridržavanje ovih savjeta dovesti do toga da imate hidratiziranu, otporniju i ljepšu kožu i da budete dobrog zdravlja.

Izvor: Coolstyle