DOBRO JE ZNATI

U svijetu sve veće digitalizacije svih aspekata života često ne možemo izbjeći ekrane. Čak i ako ne radimo pred računarom, provodimo previše vremena na mobitelu ili pred televizijom, što sve češće uzrokuje migrene.

Migrena je neurološka bolest, a često je povezana s osjetljivošću na svjetlo. Ljudi koji pate od migrena vrlo vjerovatno su izuzetno osjetljivi na podražaje poput jakog svjetla i promjena u svjetlini u zatvorenim, ali i otvorenim prostorima, jer pojačavaju bol i nelagodu.

Nažalost, ne možemo pobjeći od svjetlosti ekrana jer su sveprisutni, ali možemo sebi pomoći koristeći jednostavne trikove koji će odmoriti oči.

Svako malo sklonite pogled s ekrana

Najbolje bi bilo kada biste svakih 45 minuta mogli uzeti pet minuta odmora od ekrana. To znači odmaknuti se od računara, ali bez uzimanja mobitela u ruke. Na taj način oči će se regenerirati. Dok ih odmarate, posvetite tih pet minuta vratu i ramenima te ih malo razgibajte kako biste potaknuli cirkulaciju.

Istezanje pomaže kod migrene jer opušta mišiće, što signalizira živcima da ne budu toliko napeti i šalje povratnu informaciju centrima za bol u mozgu, objašnjavaju stručnjaci.

Filtrirajte plavo svjetlo

Istraživanja pokazuju da plavo svjetlo može pojačati migrenu u poređenju s onim zelenim ili bijelim. Pokušajte koristiti naočare koje filtriraju plavu svjetlost te olakšavaju očima gledanje u ekran. Ako naočale nisu opcija, uvijek možete prebaciti mobitel na noćni način rada jer tako zaslon emitira manje plave svjetlosti koristeći toplije tonove.

Odbacite rasvjetu koja vam visi iznad glave

Zamijenite fluorescentne i LED sijalice onima sa žarnom niti te svjetla bijelih ili plavih tonova toplijim žutim ili zlatnim. Fluorescentna svjetla obično su previše svijetla i jaka i mogu pogoršati glavobolju. Dobra opcija su i prigušena svjetla ili stolna svjetiljka umjesto one stropne.

Otvoreno popričajte sa šefom o problemu migrene

Otvoreno priznajte problem migrene koju uzrokuju svjetla ekrana. S nadređenim biste trebali moći razgovarati o razumnim prilagodbama radnog okruženja ili rasvjete i uvođenja pauze kako biste odmorili oči. Možda će vam biti potrebna potvrda ljekara, no svaki poslodavac koji drži do svojih zaposlenika trebao bi shvatiti taj problem.

Dogovorite eventualnu terapiju s ljekarom

Vaš ljekar može vam pomoći u pronalaženju pravog lijeka i preporučiti liječenje koje će odgovarati vašim simptomima. Lijekovi bi trebali brzo djelovati te smanjiti i ublažiti bol. Nekim ljudima pomažu oni na bazi acetaminofena, ibuprofena ili kombinacija koja sadrži kofein.

Izvor: Faktor