STUDIJA POKAZALA

Stiže dobra vijest za kafoljupce. Naime, rezultati novog istraživanja pokazali su kako umjereno ispijanje kafe može štititi od razvoja bolesti srca i prevenirati preranu smrt.

U istraživanju su ispitanici podijeljeniji u grupe, a rezultati ukazuju na brojne dobrobiti kod osoba koje su pile kafu a to uključuje smanjeni rizik od koronarnih bolesti, zastoja srca ili moždanog udara neovisno je li se pila kafa s kofeinom ili bez.

Mljevena i instant kafa daju iste rezultate, pa tako snižavaju rizik od razvoja aritmija.

Koautor studije dr. Peter Kistler je pojasnio kako su prijašnje studije povezale kafu sa svim ovim zdravstvenim stanjima, ali je potrebno u istraživanja uključiti veći broj ljudi kako bi se dobili kvalitetniji podaci.

- Postoji veliki interes o ovoj temi - dodao je.

Iako ovo zadnje otkriće može biti dobra vijest za ljubitelje kafe, rezultati ustvari potvrđuju da dvije šoljice kafe u danu može biti dobra prevencija za razna zdravstvena stanja: bolesti srca, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, dijabetesa, bolesti jetre i raka prostate.

Kako kafa može sniziti rizik od rane smrti?

Studija se nije bavila otkrivanjem posebnog uzroka, ali neke teorije postoje:

- Kafa je kompleksan napitak koji sadrži više od 100 aktivnih komponenti, a kofein je najpoznatiji. Baš on je stimulans koji povećava budnost i koncentraciju isto tako ima antioksidativna svojstva te će smanjiti količinu nakupljenih masnoća - dodaje Kistler.

Tu su i polifenoli koji su jak antioksidans i utječu na rad metabolizma, a svi spomenuti elementi će smanjiti rizik od razvoja koronarnih bolesti srca i moždanog udara.

Što se tiče aritmije, stručnjak navodi kako kofein može blokirati receptore na ćelijama u tijelu koje djeluju na ćelije srca i tako povećavaju rizik od aritmija.

Kada se oni blokiraju, smanjit će se šanse za pojavom aritmija.

Dr. Deborah Cohen navodi kako puno faktora utječe na rizik od smrti, a može biti da osobe koje piju kafu jesu aktivnije, unose manje kalorija i manje kilograma, što će štiti zdravlje.

Za koliko kafa smanjuje rizik od smrti?

Primjetne su informacije o dobrobiti korištenja kafe izašle iz ove studije. Tako osobe koje piju dvije ili tri šoljice dnevno imaju najviše koristi, i to 27 posto manji rizik da će umrijeti rano, a osobe koje su pile kafu bez kofeina imaju 14 posto manji rizik.

Kada govorimo o bolestima srca i moždanom udaru, dobrobiti kod osoba koje su pile par šoljica kafe su se pokazale u ovom obliku;

- mljevena kafa: 20 posto niži rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara,

- bez kofeina: šest posto niži rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara,

- instant kafa: devet posto niži rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara.

Što se tiče aritmija, studija je pokazala:

- osobe koje su pile četiri šoljice kafe u danu smanjile su rizik za 17 posto.

- osobe koje su pile dvije šoljice kafe smanjile su rizik za 12 posto.

Izvor: Faktor/health.com