MANJE KORIŠTENJE LIJEKOVA

Ljekari u Velikoj Britaniji uskoro će imati mogućnost da kao terapiju predlažu šetnju i bicikliranje. Na ovaj način pokušat će se poboljšati psihičko i fizičko zdravlje stanovništva.

Kako su saopćili iz britanske vlade, time će se smanjiti korištenje medikamenata. Odraslima bit će dostupna besplatna biciklistička obuka, kao i besplatno unajmljivanje bicikala. Osim toga, bit će dostupni programi za grupno hodanje.

Nadležni su obećali da će poboljšati i javnu infrastrukturu, što se odnosi i na biciklističke staze, a kako bi građani bili što sigurniji tokom navedenih aktivnosti.

Ovo je dio šireg plana kojim se ljudima želi pomoći primjenom metoda koje nisu isključivo medicinske prirode. Fizičke aktivnosti napolju su vrlo dobre za zdravlje čovjeka.

Kako piše naučni časopis Scientific Reports, sedmični boravak u prirodi u trajanju od 120 minuta pozitivno utječe na fizičko i mentalno zdravlje. Između ostalog, smanjuje se rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja, od visokog pritiska, dijabetesa, anksioznosti i depresije.

Pojedini doktori u Londonu već pacijentima propisuju fizičke aktivnosti kao terapiju protiv stresa. Ljekari u Kanadi imaju mogućnost da kao terapiju propišu besplatnu posjetu nacionalnom parku. Na Novom Zelandu ova mogućnost postoji od 1998.