LJETNA IGRA

Odbojka na pijesku mnogima je omiljena ljetna zanimacija na plaži, a osim što nudi obilje zabave s prijateljima, sa sobom donosi i brojne prednosti za naše tijelo.

1. Odbojka na pijesku je izvrsna kardiovaskularna vježba

Mekan pijesak odbojkaških igrališta pruža otpor koji razvija snagu i izdržljivost jer se svi mišići nogu bore protiv otpora pijeska. Također sagorijeva više kalorija i koristi više energije od trčanja cestom, a to rezultira bržim povratkom u kondiciju.

2. Sagorijeva kalorije na zabavan način

Prema istraživanju Harvard Medical School osoba može sagorjeti između 90 i 133 kalorije tokom amaterske polusatne igre odbojke na pijesku, dok jednosatna, ozbiljna igra može sagorjeti do 480 kalorija, a to je povezano s ranije spomenutim otporom pijeska.

3. Pomaže u poboljšanju koordinacije ruke i oka

Odbojka se temelji na pravovremenom reagiranju. Zamah prerano ili prekasno i lopta odlazi pogrešnim, neželjenim smjerom. Zato je potrebno sve vrijeme pratiti putanju lopte kako biste tačno znali u kojem trenutku zamahnuti rukama. Uz malo vježbe primijetit ćete da se vaša koordinacija značajno poboljšava.

4. Poboljšava ukupnu agilnost tijela

S obzirom na to da se zrnca pijeska pomiču pod vašim stopalima dok igrate odbojku, vaši mišići moraju napornije raditi kako bi održali stabilnost. Rezultat ovih biomehaničkih razlika, prema istraživanju objavljenom u majskom broju Journal of Strength and Conditioning Research, veći je broj otkucaja srca. Vježbanje u pijesku omogućuje jačanje vaših mišića bez dodatnog trošenja, što će povećati vašu agilnost na čvrstom tlu.

5. Poboljšava snagu, brzinu i ravnotežu

Trening na pijesku dugo se koristi kao metoda treninga snage s malim učinkom. Budući da se podloga neprestano lagano pomiče, igrači uvijek moraju ponovno kalibrirati svoju ravnotežu, poboljšavajući ukupnu kontrolu tijela i stabilnost.Odbojka na pijesku također je izvrsna za trening za poboljšanje brzine, već spomenute agilnosti i izgradnju eksplozivne snage jer svi korišteni mišići zahtijevaju veće opterećenje za trčanje, skakanje, ubrzavanje i promjenu smjera.

6. Povećava nivo energije

Brojna istraživanja pokazala su da redovna tjelesna aktivnost nije dobra samo za mentalno zdravlje nego je i izvrsna za podizanje nivoa energije, posebno kod odraslih osoba koje vode sjedeći način života. Odbojka na pijesku nudi iste prednosti povećanja energije kao i sve druge tjelesne aktivnosti.

7. Poboljšava socijalne vještine

Odbojka na pijesku je grupni sport, a najčešće do igre dolazi sasvim spontano. U trenutku se može razviti ideja o igri na plaži, a to će vam omogućiti, posebno ako tome niste skloni, da naučite kako sklopiti nove kontakte s uglavnom nepoznatim ljudima. Ko zna, možda se iz spontane igre razvije i nešto više.

Izvor: Coolstyle