ZDRAVO OSVJEŽENJE

Kada temperature dosegnu vrhunac, najviše što nam prija je hrana koja će nas osvežiti.

U slučaju da u svoj jelotvnik tokom toplih mjeseci želite unijeti pravo malo osvježenje, predlažemo recept za pripremu zdravog sladoleda od dinje.

Voćni i osvježavajući desert dostojna je zamjena za sladoled, ali s bitnom razlikom - količinu šećera možete sami kontrolirati ili je u potpunosti izbjeći.

Potrebni sastojci: 300 g dinje, konzerva kokosovog mlijeka (400 ml), 3 pune kašike meda, kašičica korice limuna, aroma vanilije, prstohvat soli.

Postupak pripreme:

U blender dodate dinju, kokosovo mlijeko i zaslađivač te blendati dok ne dobijete glatku smjesu.

Zatim smjesu uliti u hermetički zatvorenu posudu prikladnu za zamrzavanje i držati je u zamrzivaču dok se potpuno ne sledi - otprilike šest sati.

Vrijeme potrebno za zamrzavanje ovisit će o dimenzijama posude koju koristite - što je šira, to će cijeli proces trajati kraće.

Nakon što se smjesa zaledi, izvadite je, izrežite na kockice kako bi se lakše blendala, komadiće dodajte u multipraktik i miksajte dok se svi smrznuti komadići ne razbiju.

Smjesu zatim ponovo prebacite u posudu prikladnu za zamrzavanje i sve vratite u zamrzivač.

Ukoliko ćete sladoled posluživati istoga dana, ostavite ga u zamrzivaču barem 30 do 60 minuta kako bi smjesa dobila teksturu sladoleda, a ako ćete ga posluživati drugi dan, prethodno ga ostavite na sobnoj temperaturi barem dvadesetak minuta da se malo "opusti".

Kako biste svoj desert učinili još primamljivijim, pripremite i sorbet od dinje.

Postupak je jednostavan, a trebaju vam samo dva sastojka.

Uzmite par kockica svježe dinje i izblendajte ih s malo vode, pa sve prelijte preko kremastog sladoleda.

Osim što je osvježavajući, voćni i zdrav, ovaj sladoled ima dodatni benefit - u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču možete ga čuvati čak naredne dvije sedmice, a isti recept možete isprobati i s drugim voćem - poput manga ili lubenice.

Izvor: Faktor