DOBRO JE ZNATI

Tokom godina većina nas je stekla određene navike u svojoj rutini vježbanja, međutim, važno je znati da postoje i one loše - koje ubrzavaju proces starenja. U nastavku saznajte o čemu je riječ.

Bez obzira na godine, trebali biste redovno vježbati i biti aktivni.

Ako želite graciozno stariti, to je neophodno za izgradnju i održavanje čvrstoće mišića, dok ćete ujedno poboljšati kondiciju te zdravlje vašeg srca. Zdrav i aktivan način života mogu poboljšati kvalitet vašeg života i produžiti životni vijek, no neke od navika pri vježbanju čine upravo suprotno.

Ove tri loše navike mogu ubrzati proces starenja.

Teški treninzi koje izvodite prečesto

Iako možda mislite kako kod vježbanja vrijedi pravilo da što teži trening odradite za što kraće vrijeme - tim bolje, to nije tako. Pobrinite se da ne trenirate van svojih mogućnosti. Postoji određen broj mišićnih vlakana i motoričkih jedinica koje možete angažovati u jednoj sesiji, a sve više od toga proizvesti će kontra efekat, što znači da ćete se samo nauzeti umora.

Kada previše trenirate, vaše tijelo također proizvodi više kortizola, što je nešto što treba izbjegavati. Previše kortizola, znači previše stresa, što pospješuje proces starenja.

Previše HIIT treninga

HIIT je izvrstan oblik vježbanja. Sagorijeva kalorije većom brzinom u usporedbi s uobičajenim kardio vježbama te također potiče vaš metabolizam.

Ipak, loša strana HIIT-a je to što može biti teško oporaviti se od njega, naročito ako ga praktikujete svakodnevno i sa ostalim vježbama u toku sedmice. Kao i prethodno spomenuto, pokušajte kontrolisati umor i nemojte pretjerivati. Preporučuje se da HIIT ograničite na dva puta sedmično kako biste omogućili svom tijelu da se adekvatno oporavi.

Ignorisanje treninga zone 2

Trening u zoni 2, ujedno zoni čija je svrha biti u stanju da održite tempo ispod aerobnog praga preko 30 minuta, nešto je što ne smijete zanemariti kao dio svoje fitness rutine. Bavljenje aerobnim radom važno je za poboljšanje vašeg metaboličkog zdravlja, dugovječnosti, mitohondrijske funkcije i otkucaja srca u mirovanju.

Kada ne uključite trening zone 2 u svoju rutinu, propuštate ove ključne zdravstvene prednosti i možete ubrzati proces starenja. Preporuka je da uključite dvije do tri sesije ovoga treninga u svoju rutinu, ciljajući na 30 do 45 minuta u svakoj sesiji.