DOKTORICA SAVJETUJE

Niste do sada, ali znajte da nikada nije kasno u svakodnevnu životnu rutinu uvesti zdrave navike.

Doktorica Jennifer Atmore, koja brine o starijim pacijentima, kaže kako primjećuje direktnu vezu između pravilnih životnih navika i cjelokupnog zdravlja, livestrong.com.

Savjet je da od jutra krenete s provođenjem zdravih navika jer ćete tako vjerovatno paziti na njih i cijeli dan.

Evo što konkretno savjetuje:

Skuhajte sebi kafu

Naravno da će ona jutro učiniti ljepšim, ali još je važnije što su antioksidansi iz kafe povezani s dužim životom. Kafa, ako je pijete u umjerenim količinama, povezana je s smanjenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa, depresije i pretilosti te određenih karcinoma. Antioksidansi iz kafe dakle čuvaju zdravlje, ali nikako ne biste trebali dodavati šećere ili vrhnja ako želite da ostane tako zdrava.

Neka doručak bude raznovrstan

Jaja na tostu od cjelovitih žitarica, uz tofu i povrće te zobenu kašu neka bude vaš odabir.

- Šećer za doručak nije dobra ideja jer potiče upalne procese te poručuje tijelu da pohranjuje masnoće - ističe Atmore.

Možda ne razmišljate tako, ali posljedice konzumiranja šećera se samo množe: odrasle osobe koje oko 20 posto kalorija u danu unose putem šećera imaju i do 30 posto veće šanse za preranu smrt od osoba koje paze koliko šećera unose.

Obilan, ali zdrav doručak znači i unos proteina, pa će tako dva jaja ponuditi 12 grama proteina dok jedan muffin od borovnica nudi samo šest.

Prema procjenama više od polovine odraslih osoba ne unosi dovoljno proteina što može utjecati na kosti, mišiće i gubitak snage.

Čitajte dok jedete

Za vrijeme prvog obroka u danu otvorite novine ili čitajte novu knjigu.

- Savjet je se da se mozak aktivira i kada jedete, čitanje je jednostavan zadatak koji će stimulirati mozak - navodi Atmore.

Prema istraživanjima, odrasla osoba koja čita će vjerovatno 14 godina kasnije doživjeti kognitivno propadanje od pripadnika svoje generacije koja ne čita.

Stojite na jednoj nozi kad perete zube

Potrebno je pronaći načine kako spriječiti propadanje koštano mišićnog sistema kako starimo, a sve kako bismo što duže mogli funkcionirati samostalno.

- Ako stojite na jednoj nozi kada perete zube, ojačat ćete ravnotežu i koordinaciju - navodi lični trener Robert Herbst.

Za najbolje rezultate prakticirajte ovu naviku često.

Šetajte

Nije novost da redovna aktivnost je jedna od najboljih stvari koje možete napraviti za svoje zdravlje. Bilo kakva psihička aktivnost je odlična kada osoba stari.

- Ostati aktivan znači dati snagu mozgu - navodi dr. Atomore.

Pokušajte što manje sjediti kako biste zaštitili zdravlje srca, održali zdravu težinu i stabilnost šećera u krvi.

Mnogi će se stručnjaci složiti kako je brzo hodanje najbolji način da se pokrenete i zaštitite svoje zdravlje.

Pokušajte biti aktivni barem 30 minuta svaki dan, pet dana u sedmici. Ne postoji alternativa kretanju i fizičkoj aktivnosti kada je u pitanju jačanje imuniteta.

Istegnite se

Vježbe fleksibilnosti i mobilnosti, a možemo ih raditi kad god poželimo i koliko god puta želimo tokom dana. Razlog je taj što su te vježbe niskog intenziteta i neće vas umoriti, već upravo suprotno – dat će vam malo energije za nastavak dana.

Uz to, doprinosite opuštanju zglobova što će olakšati neke zadatke tokom dana, poput posezanja za knjigom na vrhu police.

Lični trener Jordan Hosbein savjetuje nekoliko kratkih serija istezanja u trajanju od 10 do 20 sekundi.

Dodirivanje nožnog palca: stanite, torzo spustite prema podu s ispruženim rukama. Polako dodirnite nožne prste i kratko zadržite.

Istezanje prema plafonu: stanite uspravno i pružite ruke prema plafonu, istežite ruke, noge i leđa.

Istezanje torza: dok stojite ispružite ruke prema plafonu te se lagano nagnite na lijevu, pa desnu stranu. Polako to radite.

Istezanje ramena: desnu ruku povucite preko tijela i lijevom rukom je povlačite prema prsima. Ponovite i s drugom rukom.

Istezanje kvadricepsa: držite se za stolicu radi stabilnosti te desnu nogu povucite iza sebe i primite je s rukom. Ponovite i s drugom rukom.

Istezanje listova: stanite tako da je jedna noga iza vas i pokušajte petu noge držati na podu dok se lagano naginjete prema naprijed. Ponovite s drugom nogom.

Izvor: Faktor/livestrong.com