LOŠA NAVIKA

Preskočili ste doručak i sad vam na sastanku u podne želudac proizvodi čudne zvukove, a i čini vam se da ste nervozni?

Zvuči poznato? Niste sami. Glad nije samo neugodan osjećaj već može voditi i do povećane želje za hranom, što može uzrokovati nakupljanje viška kilograma, piše msn.com.

Ali postoje i druge stvari koje glad može uzrokovati i vrijeme je da ih saznate i zapamtite.

Tijelo luduje dok čeka nagradu

Kada jedemo, centar u mozgu koji je zadužen za nagrade upalit će se i u mozak se otpuštaju hemikalije poznate kao opioidi, a tada dolazi do otpuštanja dopamina, jednog od hormona koji budi osjećaj sreće. On se otpušta i kada ste zaljubljeni ili kada vodite ljubav. Zaključiti se može da će mozak stalno tražiti tu nagradu, a vi mu to onemogućavate.

Želudac govori mozgu da jede

Kada ste gladni, otpušta se hormon gladi, grelin, a on se javlja kao odgovor na vaš raspored obroka i dizajniran je kako bi mozgu javio da treba energije iz hrane. Mozak će obično poslušati naredbu, a kada ne jedete, ustvari lažete svoj mozak.

Smanjuje se nivo dopamina

Grelin kontrolira centar za nagrade u mozgu i tu ima dosta jaku ulogu, pa se čini da može biti jedan od faktora koji uzrokuju glad. Ako u tom trenutku mozgu ne ponudite hranu, hormon će utjecati na smanjenje nivoa dopamina.

Manjak dopamina znači nemogućnost kontroliranja emocija

Kako je dopamin neurotransmiter koji pomaže kod mentalnih funkcija i koncentracije, samo male promjene u nivou ovog hormona može značiti velike promjene u raspoloženju, pa nećete imati puno kontrole nad emocijama, a može se javiti i jači osjećaj gladi.

Isti gen kontrolira glad i ljutnju

Jedan od razloga zašto ste gladni povezan je s hormonom gladi. Nakon što se proizvede grelin on putuje do mozga i daje naredbu da se otpusti drugi hormon - neuropeptid Y, koji stimulira apetit. Isti hormon kontrolira i raspoloženje te emocije kao što su ljutnja i agresija. Jasno je, kažu istraživanja, da visoki nivoi ovog hormona mogu dovesti i do lošeg raspoloženja.

Hormon stresa buja

Ako se nivo šećera u krvi dosta snizi, mozak će to shvatiti kao opasnu situaciju, pa će nekolicini organa javiti da otpuste hormon koji će povisiti nivo glukoze u krvotoku. Taj proces uzrokuje povećanu proizvodnju hormona koji će glikogen pretvarati u glukozu, ali i otpuštati hormon gladi.

Šta možete učiniti

Kako i sami vidite, nekoliko je različitih puteva i mehanizama koji bi mogli doprinositi osjećaju ljutnje kada ste gladni. Na sreću za vas, jedina stvar na koju se trebate fokusirati pred vama je. Kad se javlja jaka želja za brzom, jednostavnom hranom, kao što su keksi i pekarski proizvodi, teško se odlučiti na sok od voća ili orahe. Iako će brza hrana zadovoljiti vašu želju odmah, nedvojbeno će voditi i do porasta glukoze u krvi koja će nakon toga naglo opasti i vi ćete biti još gladniji.

Ne zaboravite jesti i ne zaboravite birati kvalitetne namirnice.

Izvor: Faktor/msn.com