RIJEŠITE SE LOŠIH NAVIKA

Spavaća soba je vrlo važan dio doma, pa trebate obratiti pažnju na to što sve u njoj imate i zapitati se može li to ikako uticati na vaš san.

Stručnjakinja za spavanje kaže da neke uobičajene stvari koje imamo u spavaćoj sobi mogu ugroziti našu kvalitetu sna.

Proizvodi s jakim mirisima
Stručnjakinja je rekla da treba smanjiti sintetičke mirise u prostoru za spavanje, jer ćete tako smanjiti hlapljive organske spojeve koji pridonose lošoj kvaliteti zraka i loše utječu na san. Iako su prirodni mirisni proizvodi i eterična ulja u redu, sintetičke svijeće ili osvježivače zraka bolje je maknuti iz spavaće sobe.

Sredstva za čišćenje
Neka sredstva za čišćenje sadrže određene sastojke koji su povezani s iritacijom kože i dišnih puteva, pa stručnjakinja za čišćenje spavaće sobe preporučuje korištenje nježnijih sredstava na biljnoj bazi. Također, savjetuje brisanje svih površina u sobi mokrom krpom, čak dva puta sedmično. Ako imate minimalističko uređenu sobu, kako kaže stručnjakinja, proces čišćenja sobe bit će vam puno lakši, a u prostoru ćete imati i manje stvari koje vas mogu omesti kada pokušavate zaspati.

Otvorite prozore
Trebali biste često otvarati prozor kako biste pustili malo svježeg zraka u svoj prostor za spavanje. Ako vas je strah da će vam kroz prozor ući kukci, kupite zaštitu protiv insekata za prozore. Međutim, nemojte izbjegavati otvarati prozor jer je svjež zrak u sobi dobar za dišne puteve.

Izbacite elektronske uređaje iz sobe
Ako ih već ne možete u potpunosti izbaciti iz svoje sobe, onda ih barem maknite malo dalje od kreveta. Stručnjakinja kaže da jednostavno premještanje mobitela na drugu stranu sobe može biti od pomoći. To ne samo da smanjuje izloženost zračenju, nego će vam i pomoći u tome da manje koristite mobitel prije spavanja, čime si poremetite vrijeme za spavanje.