KORISNI SAVJETI

Celulit je česta pojava kod žena bez obzira na težinu, jer se javlja i kod mršavih žena.

Do sada smo mnogo puta čuli da je celulit zapravo upala tkiva koja se javlja slabljenjem vezivnog tkiva u kombinaciji sa povećanim brojem masnih ćelija na određenom području na tijelu.

Glavni krivci za javljanje "narandžine kore", kako se celulit često naziva, su ženski hormoni, naročito estrogen, nasljeđe i loša ishrana. U borbi protiv celulita mnogi pribjegavaju dijetama, kod kojih je jako važan izbor namirnica koje ga uklanjaju i smanjuju.

Narandže su također izuzetno korisne za tijelo. Prepune su vitamina C, te sadrže bioflavonoide koji poboljšavaju cirkulaciju krvi i ispravljaju neravnotežu ćelija koja može dovesti do celulita.

Šparoge su osnova mnogih dijeta koje upražnjavaju poznate ličnosti. Sa bogatim anti-upalnim svojstvima, šparoge smanjuju zadržavanje tečnosti i imaju minimalne kalorije. Kroz tečnosti se uklanjaju štetni toksini koji mogu dovesti do celulita, jer podstiču cirkulaciju krvi.

Maslinovo ulje je dozvoljeno kod mnogih dijeta, a velika greška koju rade žene je to što izbjegavaju masti u ishrani. Maslinovo ulje je jedna od masti koja doprinosi pravilnom funkcionisanju štitne žlijezde, a kada štitna žlijezda ispravno funkcionira, metabolizam djeluje dobro, masnoća se sagorijeva i aktiviraju se ćelije koje popravljaju oštećenja na koži. Koža i vezivno tkivo ispod nje postaju jači i celulit je smanjen.

Izvor: Faktor