PROBLEMI S LEĐIMA

Iako mnogi misle da im je za zdrava leđa potrebno puno treninga i skupih odlazaka privatnome treneru, većina (oni koji nemaju zdravstvenih problema) mogu sami sebi pomoći svakodnevnim vježbama.

U situacijama kada ne stignete odraditi trening, možete iskoristiti ovu vježbu, koja je fantastična nadopuna za jačanje mišića leđa.

Jedino što vam treba je nekoliko minuta i – zid.

Zidovi su odlična nadopuna određenim vježbama, a iako su baš svuda oko nas, većina ljudi ne računa na zid kao na dobru opremu za poboljšanje snage i tonusa nogu ili leđa.

No, kako tvrde stručnjaci za trening, sjedenje naslonjeno o zid jača donji dio tijela, posebno bedra, i poboljšava izdržljivost, jača koljeno te može pomoći u prevenciji povreda.

Pitate se kako vježbati? Evo primjera:

Stanite blizu zida, udaljeni oko jedan metar. Ako vam se čini da morate više, nemojte. Najlakše vam je to izračunati tako da napravite mali lagani korak od zida, a ako pretjerate s korakom, možete promašiti zid i imati nepotrebne probleme.

Naslonite se na zid trupom, s nogama u širini ramena. Zatim pritisnite natrag i klizite niz zid dok vam bedra ne budu paralelna s tlom.

Koljena bi vam trebala biti iznad gležnjeva i savijena pod pravim uglom.

Držite glavu, ramena i gornji dio leđa uza zid i zadržite položaj.

Zadržite između 20 sekundi i minute, odmorite 30 sekundi i ponovite.

Ponovite tri do pet puta, pokušavajući svaki put dodati pet sekundi.

Nakon što se naviknete, možete dodati bučicu, ili nešto slično s težinom ispred prsa ili u krilo.

Izvor: Faktor